Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Elektrisch vliegen: 5 ontwikkelingen

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 727 
|
 Duurzaam Bedrijfsleven 
tb_vliegtuig_10-7-2007_Luchtballon_met_vliegtuig.JPG

Vandaag begint de zomervakantie voor Zuid-Nederland. Dat betekent dat veel mensen in het vliegtuig stappen richting hun vakantiebestemming. De milieu-impact van de luchtvaart staat steeds meer ter discussie; elektrisch vliegen wordt als één van de oplossingen genoemd. DuurzaamBedrijfsleven geeft een overzichtje van de stand van zaken.

Vliegtuigen


Elektrische vliegtuigen zijn er al wel, maar dat zijn kleine vliegtuigen geschikt voor een paar personen. Het Israëlische bedrijf Eviation presenteerde afgelopen maand op de luchtvaartbeurs in Parijs een vliegtuig voor negen personen; de Alice. Het toestel bestaat voor het grootste deel uit composiet onderdelen, wat het gewicht ten goede komt. Ook het Amerikaanse Wright Electric werkt aan een elektrisch vliegtuig; in 2017 liet het bedrijf al een eerste proof-of-concept zien. Dat toestel moet de basis vormen voor een groter vliegtuig, wat ook voor luchtvaartmaatschappijen interessant is.

Airlines


Bij diverse luchtvaartmaatschappijen is de interesse in elektrisch vliegen er in ieder geval. Voor Nederland zijn de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet nu het meest interessant; de maatschappij wil vanaf 2027 elektrische vliegtuigen inzetten tussen Schiphol en Londen. Op dit moment voert easyJet 22 vluchten per dag uit tussen deze steden. Het elektrische toestel wordt ontwikkeld door Wright Electric en moet ongeveer 270 passagiers kunnen vervoeren.

Gevestigde namen


Naast start-ups als Eviation, Wright Electric en Zunum Aero zijn ook de gevestigde namen uit de luchtvaartwereld bezig met elektrisch vliegen. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing investeert met dochterbedrijf HorizonX in Zunum Aero. Airbus ontwikkelde lange tijd samen met Siemens een elektrisch vliegtuig, maar die joint-venture kwam in mei tot een vervroegd einde. Volgens Siemens en Airbus zijn de doelen van de samenwerking behaald. In juni werd bekend dat Rolls-Royce, één van de grootste motorenbouwers in de luchtvaart, de elektrische activiteiten van Siemens overneemt.

Luchthavens


Niet onbelangrijk zijn de luchthavens; zij moeten zich flink aanpassen aan de komst van elektrische vliegtuigen. Op de meeste vliegvelden kunnen vliegtuigen bij de gate stroom krijgen, maar die aansluitingen zijn op dit moment niet geschikt voor het opladen van accu’s of batterijen. Een aantal luchthavens maakt zich ondertussen sterk voor de komst van elektrische vliegtuigen. Zo hoeft het eerste elektrische verkeersvliegtuig op Londen Heathrow een jaar lang geen landingsgelden te betalen. Ook op de luchthaven van Stuttgart wordt dit systeem ingevoerd.

Elektrisch vliegen op kleine schaal


De grote uitdaging van elektrisch vliegen is op dit moment de elektrische aandrijving. De elektromotoren van nu zijn nog niet krachtig genoeg om een straalmotor te vervangen. Bij propellervliegtuigen is dat al wel mogelijk. Het Canadese Harbour Air vliegt met watervliegtuigen in Canada en wil de motoren vervangen door elektromotoren. De motoren, die gemaakt worden door het Amerikaanse bedrijf magniX, moeten 560 kilowatt aan vermogen kunnen leveren. In combinatie met batterijen moet een vliegtuig met de elektromotor 1.100 kilometer af kunnen leggen.

In Schotland wil luchtvaartmaatschappij Loganair een vlucht van welgeteld 2,5 kilometer elektrisch gaan afleggen. De eilanden Westray en Papa Westray zijn door de lucht in bijna anderhalve minuut te bereiken. Op de route worden kleine vliegtuigjes ingezet, met plaats voor acht personen.

Bekijk bericht op "Duurzaam Bedrijfsleven"

Reacties op dit bericht