Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Eindhoven Airport moet geluidsoverlast verminderen maar onderzoek laat op zich wachten

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 135 
|
 studio040.nl - 17-05-2024 
mannetje_zonder_kreet.jpg

Door Silvester Klaasman

In 2030 moet Eindhoven Airport de geluidsoverlast met 30 procent hebben teruggedrongen ten opzichte van 2019, maar die regelgeving moet nog steeds juridisch worden bekrachtigd in het luchthavenbesluit. Daarin moeten ook tussentijdse doelen worden vastgelegd.

Het luchthavenbesluit laat echter op zich wachten, waardoor de tussentijdse prestaties van de luchthaven op het gebied van vermindering van geluidshinder ook niet goed gecontroleerd kunnen worden. Dat zorgde ervoor dat GroenLinks, gesteund door de D66, Volt, PvdD, PvdA, en de SP raadsvragen stelde over de gang van zaken.

Voor dat luchthavenbesluit kan worden opgesteld, moeten de resultaten van een Milieu Effecten Reportage (MER) bekend worden. Het onderzoek moet duidelijkheid geven over wat de effecten van de luchthaven zijn op het gebied van luchtkwaliteit, natuur en gezondheid, en dus op het vlak van geluidsoverlast.

Ongenoegen
Maar die MER laat op zich wachten, volgens de vraag stellende fracties lijkt er zelfs een 'vertragingstechniek' te worden gebruikt. Ook het Luchthaven Eindhoven Overleg (LEO) waar onder meer gemeente Eindhoven zitting in heeft, is ontevreden over de gang van zaken. Het ministerie van Defensie heeft namelijk aangegeven dat de MER, die eigenlijk in het tweede kwartaal van 2024 klaar zou moeten zijn, mogelijk later klaar is.

Het Eindhovense College heeft in de LEO haar zorgen en ongenoegen geuit naar het ministerie en heeft daarnaast aangedrongen op een snelle afhandeling van het onderzoek. Dat de MER snel wordt afgerond is overigens niet te verwachten.

Stikstof
Het vliegveld zal namelijk vaker door vliegbasis Eindhoven gebruikt worden voor militaire doeleinden, wat ook zorgt voor toename in stikstofuitstoot. Ook de effecten daarvan zullen onderzocht moeten worden, iets waar aanvankelijk geen rekening mee werd gehouden.

Bekijk bericht op "studio040.nl - 17-05-2024"

Reacties op dit bericht

Reageren?

Let op! Door het plaatsen van een reactie gaat u akkoord met onze huisregels.