Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Eijsden-Margraten dient klacht in over vliegtuiglawaai

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1322 
|
 dichtbij.nl/maastricht/regionaal-nieuws 
gh_vliegtuig_030504_1902GNDSC02129.jpg

EIJSDEN - De gemeente Eijsden-Margraten heeft bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu een klacht ingediend tegen de manier waarop die de geluidsoverlast boven Eijsden en het dorp Mesch aanpakt. Of eigenlijk niet aanpakt. De gemeente dreigt met een gang naar de rechter als die herrie vanaf het Waalse vliegveld Bierset, net over de grens bij Luik, niet drastisch vermindert. Eerder diende het Milieufront Eijsden al een klacht in.

Volgens de gemeente is de herrie een gevolg van een besluit van het ministerie om het luchtruim boven Eijsden en Mesch per 4 april 2013 aan de Belgen over te laten. Sindsdien lijden inwoners van deze dorpen ook in nachtelijke uren onder de geluidsoverlast van vliegtuigen van Bierset. De gemeente vreest dat de overlast alleen maar toeneemt, omdat Bierset gaat uitbreiden.

Volgens het Milieufront Eijsden wordt de vliegtuigoverlast veroorzaakt door een “foutje” dat het ministerie eerder in April 2013 beging. ,,Destijds werd het luchtgebied boven Eijsden “weggegeven”, voor wat betreft het vliegtuigverkeer, aan België. België zorgt sindsdien voor enorme vliegtuigoverlast, vooral in de avond, nacht en vroege ochtend'', aldus Rob Hoenen van het Milieufront.

Samen met de actiegroep Milieufront Eijsden voerde de gemeente sindsdien overleg met het ministerie. Dit ministerie probeerde met de Belgen afspraken te maken, om Eijsden en Mesch zoveel mogelijk te mijden. Maar deze afspraken worden stelselmatig geschonden. Na drie jaar praten heeft de gemeente er genoeg van en dient een klacht in. De gemeente wil dat de geluidsoverlast wordt teruggebracht naar het niveau van voor 2013. Anders moet het besluit van het ministerie herzien worden, aldus de gemeente. Want met dat besluit is het allemaal begonnen.

Afhankelijk van het antwoord van het Rijk beslist de gemeente om naar de rechter te stappen.

Bekijk bericht op "dichtbij.nl/maastricht/regionaal-nieuws"

Reacties op dit bericht