Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Eerste meetstation luchtkwaliteitsonderzoek Eersel geplaatst

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 708 
|
 Eindhovens Dagblad 
wp_luchtfoto_2893.jpg

Wethouder Eric Beex heeft donderdag in de kiosk op de Markt het eerste meetstation geplaatst voor een luchtkwaliteitsonderzoek in de gemeente Eersel. In samenwerking met coöperatie AiREAS gaat de gemeente op locaties in verschillende kernen sensoren neerhangen om geluidshinder en de hoeveelheid fijnstof en CO2 in de lucht te meten.

In de komende periode worden ook die andere vaste meetstations geïnstalleerd. In totaal komen er negen vaste sensoren en 25 mobiele sensoren. Alles onder toeziend oog van AiREAS en de klankbordgroep Eindhoven Airport Eersel. In deze klankbordgroep zijn leden vanuit de verschillende dorpsraden vertegenwoordigd.

De sensoren moeten inzicht geven in de overlast van vliegverkeer (van Eindhoven Airport) en het lawaai en de luchtvervuiling van drukke verkeersaders (onder andere de A67). De invloed van de intensieve veehouderij wordt meegenomen in een later onderzoek dat AiREAS samen met de provincie oppakt.

Airport


De burgers krijgen een belangrijke rol in het onderzoek. Zij hebben met AiREAS en de gemeente mede de negen geschikte locaties bepaald voor de plaatsing van de meetstations. Naast de Markt komen er bijvoorbeeld ook sensoren te hangen in Wintelre, in de nabijheid van Eindhoven Airport. Op deze plekken zijn vrije metingen mogelijk en is stroom aanwezig. Ook zijn er hier zo min mogelijk storende factoren die de uitslag kunnen beïnvloeden.

De bedoeling is ook dat burgers kleinere sensoren met zich gaan meedragen. Gemeten wordt aan welke wisselende (individuele) niveaus van luchtkwaliteit deze proefpersonen worden blootgesteld in hun omgeving.

De meetresultaten worden voor burgers online openbaar gemaakt. Om een totaalbeeld te krijgen worden de lokale meetgegevens verbonden aan data uit andere bronnen, zoals data uit gezondheidsonderzoeken, weerdata en satellietgegevens.

Bekijk bericht op "Eindhovens Dagblad"

Reacties op dit bericht