Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Eerste Kamer rijdt Lelystad Airport niet in de wielen, al scheelt het weinig

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 410 
|
 destentor.nl - 16-03-2021 
vvd_verboden_in_te_rijden.png

Door Herre Stegenga

De Eerste Kamer rijdt Lelystad Airport niet in de wielen. Twee moties die nieuwe dompers zouden betekenen voor het vakantievliegveld, zijn vanmiddag verworpen. Al scheelde het weinig of was het vliegveld van de lijst met zogeheten PAS-melders geschrapt.

Dit zijn bedrijven die zonder vergunning werken sinds de Raad van State in 2019 een streep haalde door het Programma Aanpak Stikstof. Het goedkeuren van de PAS-melding voor het vliegveld is volgens de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL-Lelystad Airport) een ‘slinkse manier’ om 45.000 vliegbewegingen in de polder te legaliseren. Dit is overigens het maximaal toegestane aantal starts en landingen in Lelystad.

Bijval
De Partij voor de Dieren onderschrijft dit en diende, gesteund door GroenLinks en de SP, een motie in met het verzoek om het vliegveld te schrappen van de lijst met PAS-melders. De bijval was groot bij de stemming. Zo sloten de PvdA, ChristenUnie, D66, de SGP en Forum voor Democratie zich bij de motie aan, maar het was net niet genoeg voor een meerderheid (37 voor, 38 tegen).

Ook een PvdD-motie om de natuurvergunning voor Lelystad Airport op te schorten, haalde het niet. Dit is de laatste grote procedurele hobbel voor de opening van het vakantievliegveld. De vergunning bleek vorig jaar alsnog nodig toen bleek dat er fouten in de stikstofberekeningen zaten. Deze missers waren blootgelegd door Leon Adegeest, voorzitter van de SATL. Een ontwerp van de vergunning ligt al enige weken ter inzage.

Volgens Annemarie Jorritsma (VVD) zijn beide moties staatsrechtelijk niet juist. ,,De Eerste Kamer gaat hier niet over.’’ De indieners zijn uit op politiek gewin, vond ze. Met het aanvragen van een vergunning is niets mis, aldus de senator. ,,We mogen niet met twee maten meten.’’ Greet Prins (CDA) sloot zich hierbij aan: ,,We moeten onderscheid maken tussen de juridische gang van zaken en de politieke besluitvorming.’’

Lelystad Airport had niet op de lijst met PAS-mel­ders moeten staan. Daarvoor is de uitstoot te groot
Henk Pijlman, D66


D66 ging alleen mee met de motie over de PAS-melding. ,,Lelystad Airport had niet op deze lijst moeten staan’’, zei Kamerlid Henk Pijlman. ,,Daarvoor is de uitstoot te groot.’’

Niko Koffeman van de PvdD zei dat Lelystad Airport zich nu niet vergenoegd in de handen hoeft te wrijven. ,,Ik denk dat het verzet een nieuwe fase ingaat.’’ Zowel de natuurvergunning als de PAS-melding kan uiteindelijk wel eens voor de rechter komen, meende hij.

Hoofdpijndossier
Het nieuwe kabinet moet de knoop doorhakken over de opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld. Na de val van het kabinet heeft de Tweede Kamer dit hoofdpijndossier ‘controversieel’ verklaard. Daarmee kan het huidige demissionair kabinet er geen besluit meer over nemen.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 16-03-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Dit laat eens te meer zien, dat de luchtvaart een ‘staat binnen de staat’ is, met een machtige lobby. Het blijft natuurlijk aanvechtbaar dat de stikstofuitstoot hiervan gewoon wordt toegelaten, terwijl vele andere bedrijfstakken hierop moeten inleveren.

Reken er maar op dat Rutte c.s. dit straks gaan doordrukken en die vergunning gewoon gaan verlenen ten koste van een heel nieuw geluidbelast en dus verziekt leefgebied. Zij slapen er niet minder om! En 'Henk en Ingrid' willen straks weer voor 30 euro naar Spanje vliegen!

Ik roep op om het verzet niet op te geven.

Geplaatst door baard uit heiloo

Goede ontwikkeling dit ! . Nu kunnen die Milieu - politieke partijen het echte probleem (Schiphol ) aanpakken ! . Ben zeer benieuwd !

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Lelystad gaat er gewoon komen, linksom of rechtsom, ‘ze’ regelen het wel. We weten wat dit gaat betekenen voor de horrorbaan polderbaan.
Nog meer intercontinentale vluchten, denk maar niet dat dat Shithol ook maar 1 vlucht/slot zal inleveren.

Nu is het een stuk rustiger met die herrie producerende vliegende klimaatslopers door de aanpassingen die nu worden uitgevoerd aan de horror/polderbaan, niet door COVID-19 !

Misschien maar eens de stichting https://www.frissewind.nu/ en haar advocaat Fiqt raadplegen of inschakelen..........