Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Een straalmotor huilt in Wolvega bij protest tegen laagvliegroutes

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 591 
|
 Leeuwarder Courant 
me_vliegtuig_IMG_0607.jpg

De estafettedemonstratie tegen de beoogde laagvliegroutes van Lelystad Airport deed donderdagavond Wolvega aan. Dat ging bepaald niet onopgemerkt voorbij.

Wat? Trekt hier een Boeing door de Van Harenstraat? Ondernemers in hartje Wolvega staken donderdagavond met grote ogen hun neus buiten de winkeldeur, nieuwsgierig naar de herkomst van het aanzwellende gehuil van straalmotoren.

(video)

De bron van de herrie was niet een vliegtuig maar een pick-up truck, met een geluidsinstallatie op het dak die vliegtuiggeluiden spuwde.

Strijdvaardig

Daarachter bewoog een stoet van ongeveer 120 actievoerders, de meesten met protestborden in hun knuist, richting gemeentehuis. De demonstratiemars was georganiseerd door de stichting Laagvliegroutes Friesland NEE. Die verzet zich tegen de beoogde, betrekkelijk lage routes van af- en aanvliegend luchtverkeer als Lelystad Airport open gaat, ook boven het zuiden van Friesland.

Dat dit een jaar later plaatsvindt dan gepland - nu staat 2020 op de kalender - veranderde niets aan de strijdvaardigheid van de deelnemers. Er mag dan nu meer tijd zijn voor onderzoek naar de gevolgen voor mens en milieu, sprak Flip Boer van de stichting, ,,maar van een beleidswijziging is geen sprake.’’

Spandoek

Tweede Kamerlid Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) riep op de ,,gulzige groei van de vliegtuigsector’’ een halt toe te roepen.

Voor het gemeentehuis voorzag een handvol Weststellingwerver raadsleden een groot spandoek van een handtekening. Dit textiel gaat nu naar Zwolle waar binnenkort een volgend regionaal protest tegen de laagvliegroutes plaatsvindt.

Bekijk bericht op "Leeuwarder Courant"

Reacties op dit bericht