Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Duizenden mensen ziek van vliegtuiggas

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 585 
|
 telegraaf.nl 
hs.png

Door Paul Eldering

SCHIPHOL - Vijf procent van Nederlandse reizigers die regelmatig vliegen, heeft vaak gezondheidsklachten na een vlucht. Dat blijkt uit bevolkingsonderzoek van Aviation Medical Consult en researchbureaus IBT en Environs.

Het rapport is aangeboden aan de door het ministerie ingestelde Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC), die wetenschappelijk onderzoek laat doen naar het zogenoemde ’aerotoxic syndrome’. Mensen aan boord kunnen doodziek worden als de motoren die verse lucht in cabine en cockpit blazen, olie lekken waarin zenuwgassen meekomen, is de conclusie.

Langzame aftakeling
Passagiers, piloten en stewardessen die daar gevoelig voor zijn, takelen volgens arts-vlieger Michel Mulder, een van de onderzoekers, langzaam af. „Dat gebeurt als hun lichaam de TCP’s, waaraan ze worden blootgesteld, niet goed kunnen afbreken. Sommigen gaan er uiteindelijk aan dood.”

Mulder heeft becijferd dat er zo’n 700.000 veelvliegers zijn in Nederland, die meerdere keren per jaar de lucht ingaan, zakelijk, privé of beroepshalve. „Van hen krijgen er 35.000 serieuze neurologische klachten die te maken hebben met de vluchten. Zodanig dat hun dagelijkse functioneren ernstig wordt belemmerd”, stelt hij.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

En dan nu is de cirkel van rottigheid rond.