Duidelijkheid nodig over Lelystad Airport en stikstof

Door YTEKE DE JONG
NEW YORK - KLM heeft snel duidelijkheid nodig over de verdere groei op luchthaven Schiphol en de opening van Lelystad Airport. Dat zei topman Pieter Elbers donderdagavond in New York bij een lezing in de Wingsclub in New York.
Donderdagavond werd een motie in de Tweede Kamer voorgesteld om de opening van de overloop luchthaven in de Flevoland uit te stellen zolang er niet bekend is hoe het stikstofdossier moet worden opgelost.
“Voor ons is duidelijkheid het allerbelangrijkste. Dan weten we als bedrijf waar we aan toe zijn’. Verder kon Elbers nog niet inhoudelijk ingaan op het uitstel van de zogeheten commissie Remkes, die over de stikstofproblematiek een advies heeft gegeven ten aanzien van Schiphol en Lelystad Airport.
Toekomst luchtvaart
Pas volgend jaar mei komt er meer duidelijkheid over de toekomst van de luchtvaart in Nederland. Bovendien wordt al een tijd gewacht op de luchtvaartnota van de het kabinet, die daar ook over gaat. KLM, een staatsdeelneming, kannibaliseert volgend jaar zomer al op het eigen netwerk, door verschillende bestemmingen voor elkaar in te ruilen. Zo wordt Havana deels ingeruild voor Austin in de Verenigde Staten. Hierdoor staat KLM stil, terwijl concurrenten hun routenetwerk wel ontwikkelen. Al met al lijkt het er steeds meer op dat de sector in de huidige kabinetsperiode op slot blijft, hoewel minister van Nieuwenhuizen blijft zeggen dat Schiphol en KLM belangrijk zijn voor Nederland.
Boeing 737
Dit heeft grote gevolgen, ook voor bijvoorbeeld de investeringen in de vloot. KLM moet nog een beslissing nemen over de vervanging van de Boeing 737. Vooralsnog bestelde de Nederlandse luchtvaartmaatschappij nog geen 737 Max, het type waarvan de toestellen al sinds maart wereldwijd aan de grond staan. “Ik heb er vertrouwen in dat Boeing het probleem met de Max oplost”, zegt Elbers desgevraagd.
De KLM-topman ging bij zijn lezing ook in op de KLM-campagne die oproept om bewuster te vliegen. Dit trok wereldwijd aandacht, maar in de Verenigde Staten is er ook verbazing. Het thema duurzaamheid speelt daar nog nauwelijks een rol. “Er is politieke en maatschappelijke steun voor nodig om als bedrijf verder te komen”, zo hield hij zijn gehoor voor. In Nederland is in de politiek veel aandacht voor de lasten en niet voor de lusten die de staatsdeelneming met zich mee brengt. Bovendien zullen de kosten voor KLM oplopen.
Cao-akkoord
Met het personeel is KLM in onderhandeling over een nieuwe cao, waardoor de personeelskosten zullen stijgen. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers liet donderdagavond weten de richting van een akkoord te zien. Maandag komende vakbonden weer bij elkaar. “Een broedende cao-kip wil ik niet storen”, zegt de president-directeur. Over ruim een week viert KLM het honderdjarig jubileum.
Geplaatst door Marc uit Almere