Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Dronten overweegt plek aan Alderstafel op te geven

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 498 
|
 destentor.nl - 26-10-2017 
tb_aktie_IMG_1517.JPG

Door Yang Yang Chiu

Zie het als een statement. Of een teken van ontevredenheid. Feit is dat de gemeente Dronten overweegt haar plek aan de Alderstafel Lelystad op te geven. Bang dat ze hierdoor geen invloed meer kan uitoefenen op de besluitvorming rondom de uitbreiding van luchthaven Lelystad, is Aat de Jonge niet.

De burgemeester van Dronten is sinds deze week mede-portefeuillehouder van het Luchthavendossier. ,,De Alderstafel bestaat al heel lang. Afgelopen week vroegen wij ons af wat dit overleg de gemeente Dronten heeft opgeleverd. Het antwoord is: niets."

Het tegenwoordig driekoppige college van burgemeester en wethouders in Dronten voelt zich niet gehoord in het debat als het gaat om de belangen van haar inwoners. Veel meer verwachten B&W van rechtstreeks overleg op het ministerie, waarvoor een dezer dagen een afspraak wordt gemaakt. ,,We zijn niet tegen de luchthaven, maar we zijn vooral vóór onze inwoners", betoogt De Jonge.

Alderstafel
De Alderstafel Lelystad is een overlegtafel over de ontwikkeling van de luchthaven in Flevoland. Ze is vernoemd naar haar voorzitter, Hans Alders. Deelnemers aan dit overleg zijn onder meer Luchtverkeersleiding Nederland, de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Defensie, provincies Flevoland, Gelderland, Schiphol Group en de gemeenten Dronten, Lelystad, Almere en Zeewolde.

De overweging om uit de Alderstafel te stappen is het resultaat van een optelsom: niet gehoord worden, rekenfouten in de MER die ongerust stemmen en de weinig transparante vorm van overleg die de Alderstafel kenmerkt. ,,Er worden geen verslagen van gemaakt. Het is een geheim overleg waarvan we pas een uur van te voren de agenda krijgen. Het is niet ons ding", aldus de Dronter burgemeester die daarmee zegt dat de Alderstafel niet past bij de bestuursstijl die hij voorstaat.

Verzoek
Overigens vindt De Jonge dat niet alleen zijn college voor de belangen van de inwoners van Dronten hoort op te komen, maar dat dit ook geldt voor de provincie en de Flevolanders. Een verwijt aan het adres van de provincie wil de burgemeester dit niet noemen. ,,Het is een verzoek."

Bekijk bericht op "destentor.nl - 26-10-2017"

Reacties op dit bericht