Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Dronten dringt aan op uitstel opening Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1043 
|
 omroepflevoland.nl - 08-02-2019 
HvS_Logo-rijksoverheid-instrastructuur-en-Waterstaat.png

Flevoland - Het college van b en w van Dronten wil dat Lelystad Airport pas open gaat als de herindeling van het Nederlandse luchtruim af is. Dat blijkt uit de concept-zienswijze van de gemeente op het Luchthavenbesluit.

Het college wil deze zienswijze samen met de gemeenteraad voor 21 februari indienen. Om te horen wat de raad vindt, is er op 14 februari eerst nog een extra ingelaste raadsvergadering om 19.30 uur.

Van alle Flevolandse gemeenten krijgt Dronten het meest te maken met de vliegroutes van Lelystad Airport. Stijgende en dalende vliegtuigen komen langs Ketelhaven, over Dronten-West en langs Biddinghuizen en de recreatieparken aan het Drontermeer.

In de concept-zienswijze stelt Dronten dat zij niet tegen de luchthaven is, maar wel dat de overlast zoveel mogelijk beperkt moet blijven. Zo is het gemeentebestuur bezorgd over onder meer de gezondheidseffecten van het laagvliegende verkeer. Door herindeling van het luchtruim en verplaatsing van vliegroutes kan de overlast afnemen. Minister Van Nieuwenhuizen heeft toegezegd dat de herindeling uiterlijk 2023 moet zijn gerealiseerd.

Zeewolde mist handhavingspunt
Het college van Zeewolde zegt in zijn zienswijze het te betreuren dat er bij het dorp geen handhavingspunt komt, waarmee de geluidsoverlast wordt gemeten. Het ministerie heeft besloten dat er naast de twee geluidsmeters bij Lelystad Airport nog twee extra meetpunten komen bij Biddinghuizen en Dronten-West. Zeewolde vindt dat er bij het eigen dorp ook eentje moest komen, want de naderings- en vertrekroute op lage route loopt over bedrijventerrein Trekkersveld en langs de woonwijken. De afstand tot de vliegroute is vergelijkbaar met die tot de kern van Biddinghuizen. Daarom ligt het voor de hand ook bij Zeewolde een geluidsmeter te plaatsen.

Bekijk bericht op "omroepflevoland.nl - 08-02-2019 "

Reacties op dit bericht