Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Drie provincies sturen brief aan staatssecretaris Dijksma over vliegroutes Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1074 
|
 rtvoost.nl - 29-08-2017 
tb_leefomgeving_castricum_Albertshoeve.jpg

De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland sturen samen een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma over de vliegroutes van en naar Lelystad Airport. De Gedeputeerde Staten van de drie provincies willen zo druk uitoefenen op de staatssecretaris om te kijken naar een alternatieve route en een herindeling van het luchtruim.
De provincies vragen de staatssecretaris het routealternatief dat vorige week is ingebracht door onder andere Luchthaven Teuge te beoordelen op haalbaarheid en realiteitswaarde. Die uitkomsten moeten vervolgens betrokken worden bij de besluitvorming over aansluitroutes.

Bij de besluitvorming spelen het onderzoek van Helios voor een second opinion en het alternatieve voorstel van de KVVNL ook een belangrijke rol. De provincies willen een zorgvuldige beoordeling en een transparant proces.

Herindeling luchtruim versnellen
Daarnaast verzoeken de drie provincies in de brief meer vaart te zetten achter de herindeling van het nationale luchtruim en zo te zorgen voor een beter gebruik van bepaalde stukken luchtruim waar nu slechts sporadisch wordt gevlogen. Deze herindeling staat gepland om in 2023 gereed te zijn.

Door het proces te versnellen zouden huidige knelpunten eerder opgelost kunnen worden en naar verwachting hoeft er dan minder laag gevlogen te worden.

Gesprek met staatssecretaris Dijksma
De provincies benadrukken in de brief dat de huidige planning van de luchthavenontwikkeling op Lelystad Airport niet verstoord mag worden.

Volgende week woensdag staat een gesprek gepland tussen de staatssecretaris en een delegatie van de drie provinciebesturen. Dan zullen bovenstaande verzoeken ook aan de orde komen. De uitkomsten van dit gesprek zullen vervolgens op zeer korte termijn gedeeld worden met regionale belanghebbenden. Ook wordt aangestuurd op overleg met direct betrokkenen overheden en bestuurders.

Bekijk bericht op "rtvoost.nl - 29-08-2017"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Thijs uit Heiloo

Waarom maar drie provincies, en dan nog eens drie die nog geen hinder ondervinden ook. Waarom komt de provincie Noord-Holland, waar de meeste gehinderden wonen niet in dit rijtje voor? Of zuid-holland?
Is dit het bewijs dat geld weer belangrijker is dan de gezondheid van de omwonenden?