Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Dongeradeel vreest geluidsoverlast JSF

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1536 
|
 lc.nl 
me_vliegtuig_IMG_0607.jpg

Dongeradeel maakt zich zorgen over geluidsoverlast door de JSF en verzoekt de minister van Defensie een mobiele meetpost in te zetten in Noordoost-Friesland.

De gemeente ligt onder de aanvliegroute van de vliegbasis. Binnen de raad leven zorgen over de leefbaarheid en het toerisme na de komst van de F-35. In 2013 nam de raad al een motie aan waarin aangedrongen werd op het zoveel mogelijk voorkomen van geluidshinder. Als gevolg daarvan heeft het college afgelopen week brieven gestuurd aan minister Jeanine Hennis (Defensie) en gedeputeerde Michiel Schrier.

De minister heeft eerder aangegeven dat er een mobiele meetpost beschikbaar kan worden gesteld, zodat er ook op grotere afstand van de vliegbasis piekgeluidsmetingen kunnen plaatsvinden. Maar de minister gaat in principe uit van metingen binnen de geluidszone. Dongeradeel vraagt de minister om de meetpost ook in te zetten voor de aanvliegroute, zodat ook daar de geluidsbelasting inzichtelijk wordt.


Eerder geplaatst 01-07-2013

Joint Strike Fighter geeft grote geluidsoverlast

Bron: westerwolde actueel.nl - Geert Verf uit Marsum


NATUUR EN MILIEU – De aanschaf van F-35 Joint Fight Striker toestellen, die deel uitmaken van het JSF programma waar Nederland aan meedoet, zorgt in de Verenigde Staten voor commotie. De gevechtstoestellen schijnen veel meer geluidsoverlast te veroorzaken dan de tot nu toe gebruikte toestellen.

De USA-today schrijft hierover: “Rosanne Greco, burgemeester van South Burlington (Vermont) en voormalig officier van de Amerikaanse luchtmacht, schrok toen ze de cijfers van geluidsoverlast zag die de vliegtuigen teweeg brengen. “Het effect dat het geluid van de F-35 toestellen heeft op de 10.000 inwoners in dit dorp is ontzettend groot. Het is te schadelijk voor deze omgeving.”

Het betreft hier een omgeving waar mensen gewend zijn aan het geluidoverlast van gevechtsvliegtuigen.

Het afgelopen jaar zijn in Amerika meerdere milieurapportages vrijgekomen. In maart 2012 kwam de ontwerprapportage uit voor een aantal vliegvelden (Hill AFB, Shaw AFB, Mountain Home AFB, enz.). De JSF maakt 21 tot 25 db meer geluid dan de F16c met F110-GE-100 motor! Dat betekent dat 1 JSF dan net zo veel geluid maakt als zo’n 256 F16c’s bij elkaar! En dit bij een powersetting van de JSF van 40% en bij F-16c van 84% !
Bron: USAF F35A Operational Basing Draft Environmental Impact Statement, Maart 2012 (PDF, let op download is 11,5 Mb). Zie o.a. blz. 21.
In 2015 willen de PvdA en de VVD de knoop doorhakken met betrekking tot de aanschaf van het toestel voor de Nederlandse Luchtmacht.

De grote vraag is echter echter; Wat zal de impact zijn van dit luidruchtig toestel in een klein landje als Nederland. Voor mens en dier?

Bekijk bericht op "lc.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Dan Mogen ze wel zorgen voor een kwalitatief erg goede Geluidmeter ! En dan niet 1 maar 3 mobiele Meetpunten, die in samenhang kunnen worden gebruikt