Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Dodelijk gif in vliegtuig - UPDATE

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2315 
|
 telegraaf.nl 
hv_overig_2692.jpeg

Hard bewijs voor stelselmatig gevaar van luchtverversing

Door Paul Eldering

AMSTERDAM - Voor het eerst is het nu aangetoond: inzittenden van vliegtuigen worden stelselmatig blootgesteld aan levensbedreigende zenuwgassen, die door de motoren met verse lucht worden binnengezogen.

Wie vaak vliegt en die gifstoffen niet goed kan afbreken, loopt het risico doodziek te worden en zelfs te sterven. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam leveren binnenkort bikkelhard bewijs in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Brain Imaging & Behavior.
„We hebben Nederlandse piloten en cabinepersoneel met ziekteverschijnselen onderzocht met autocoureurs als controlegroep. Veel vliegers hebben aantoonbaar beschadiging van de witte stof in de hersenen. Dat is ook oorzaak van bijvoorbeeld MS en alzheimer”, zo bevestigde dokter Michel Mulder, zelf piloot, gisteren tegen De Telegraaf.

Hoge claims
AMC-radioloog Liesbeth Reneman leidt de studie naar het zogeheten ’aerotoxic syndrome’, dat in alle typen vliegtuigen kan voorkomen, met uitzondering van de nieuwe Boeing 787 Dreamliner, die andere technieken van luchtverversing toepast.
De luchtvaart verzwijgt het probleem volgens Mulder, omdat aanpassingen van vliegtuigen met filters vele miljarden gaat kosten. Ook dreigen er hoge claims als een beroepsziekte wordt vastgesteld. Onder meer KLM heeft eigen onderzoek laten doen, waaruit zou blijken dat de hoeveelheid giftige TCP’s in de cabine- en cockpitlucht verwaarloosbaar klein is.


Lees ook aansluitend onderstaand bericht (bron: Telegraaf.nl):

In Engeland en Duitsland al rechtszaken

’Gigantische doofpotaffaire’


Door Johan Jansen

AMSTERDAM - Mulder noemt het KLM-standpunt onzin. „Er zijn genoeg dodelijke gevallen bekend onder vliegend personeel. In Engeland is een strafzaak aangespannen tegen British Airways, nadat afgelopen twee jaar een 43-jarige piloot en een 33-jarige steward overleden aan de zenuwziekte. Ook in Duitsland is de rechter ingeschakeld.”
Staatssecretaris Mansveld (Luchtvaart) hield onlangs een slag om de arm naar aanleiding van Kamervragen over deze risico’s in de lucht, die volgens haar niet zijn uit te sluiten. Mulder ziet een onmiskenbaar verband met ernstige ziektegevallen. „Er is sprake van een doorbraak. Autoriteiten moeten snel ingrijpen met nieuwe voorschriften.”
Volgende maand houden juristen, artsen, vakbonden en slachtoffers in Frankfurt een internationale bijeenkomst om spijkers met koppen te slaan. Filmer Tim van Beveren bereidt een diepgaande documentaire voor op de Duitse televisie.
„Dit is één van de grootste doofpotaffaires in de mondiale luchtvaart. In de cockpit is deze ziekte ook nog eens zeer gevaarlijk, omdat piloten letterlijk de weg kunnen kwijtraken aan de stuurknuppel. De coördinatie valt weg, waardoor verkeerde besluiten worden genomen”, aldus Mulder.
Wereldorganisatie van vliegmaatschappijen IATA wijst erop dat alle klachten serieus worden genomen, maar dat er nog steeds geen overtuigend en sluitend bewijs is gevonden dat het hier om een in potentie fatale luchtziekte zou gaan. De komende AMC-publicatie brengt daar verandering in.


UPDATE - 4 mei 2015 13:34 uur
Lees hier meer ...

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht