Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Dijsselbloem voorkwam steun aan Schiphol en KLM

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1218 
|
 NRC 
schiphol_DSC_3246.JPG

Het ministerie van Financiën heeft een plan voor financiële steun aan Schiphol en KLM getorpedeerd. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu steunden het plan, maar door het verzet van Financiën is het niet opgenomen in de Actieagenda Schiphol, de kabinetsplannen voor de luchthaven. Het ministerie van Financiën, grootaandeelhouder van Schiphol, wil de luchthaven wel steunen met projectgebonden bijdragen voor innovatie in beveiliging, maar niet met een jaarlijkse subsidie.

Dat blijkt uit een reconstructie van NRC van de lobby van de luchtvaartsector voor verlaging van de securitykosten op Schiphol. Deze kosten voor veiligheidscontroles, vorig jaar bijna 300 miljoen euro, worden door Schiphol doorberekend aan luchtvaartmaatschappijen. KLM betaalde vorig jaar 150 miljoen euro aan Schiphol. De lobby was gericht op een jaarlijkse kabinetsbijdrage van 100 miljoen euro, zodat zowel de concurrentiepositie van Schiphol als KLM zou verbeteren. In veel landen betaalt de overheid de securitykosten, omdat veiligheid wordt beschouwd als een publieke taak.

Donderdag spreekt de Tweede Kamer over de Actieagenda, die door de luchtvaartsector als teleurstellend wordt gezien omdat er afgezien van verbouwing van het stationsgebied geen nieuwe maatregelen in worden aangekondigd. Een brede coalitie - behalve de luchtvaartsector ook VNO-NCW en TU Delft - bood Kamerleden dinsdag een petitie aan. In de petitie wordt het kabinet nogmaals opgeroepen om een deel van de securitykosten van Schiphol te betalen. De indieners van de petitie vergelijken Schiphol met voetbal en evenementen, waar de overheid beveiliging wél als een publieke taak beschouwt.

Bekijk bericht op "NRC"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Prima heer Dijsselbloem! NB TU Delft vraagt ook om extra bijdragen. Kent de top van TU Delft dan niet de teksten die TU Delft Prof Guus Berkhout schreef over het falend DEMOCRATISCH proces in het schiphol dossier ? Ook de TU Delft Dr ing Kroesen had scherpe Kritiek ! Idem Prof TU Delft de Gee Promotor van TU Delft Dr Menno Huijs ! Hopelijk houdt het PvdA smaldeel in dit kabinet de poot stijf ! En NRC , ach zij waren tot op heden pro schiphol , zie eerder de Journalist Arjan Schreuder,volgens schiphol de beste schiphol-journalist . ha ha ha

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Volgens een uitvoeriger artikel in het NRC gaat de luchtvaartlobby zich nu richten op de verkiezingen: “We moeten zorgen dat ons actieprogramma wordt opgenomen in de verkiezingsprogramma’s, zegt FNV-bestuurder Van der List. Ook Van Doesburg van de VNV verwijst naar de verkiezingen. “Wat levert meer stemmen op, verbeteringen in de ouderenzorg of kostenverlaging voor luchtvaartmaatschappijen?”.

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Ik wil jullie even op deze link wijzen. Steun die mannen. Stem hun verhaal omhoog!

Geplaatst door marianne uit castricum

Dank Mijnheer Griese,
het is inderdaad ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha.