Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Die helikopters, dat gaat de hele dag door

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 952 
|
 omroepbrabant.nl (11-04-2017) 
Defensie_nh90-helikopter-boven-kustgebied.jpg

'Die helikopters, dat gaat de hele dag door', vrees voor meer geluidsoverlast Gilze-Rijen

RIJEN - Onrust bij inwoners van Gilze en Rijen. Want er gaan dingen veranderen bij de vliegbasis. Ze zijn bang dat de geluidsoverlast gaat toenemen. Omdat op vliegbasis Gilze-Rijen geen straaljagers meer vliegen, maar helikopters, komt er een nieuw luchthavenbesluit: nieuwe regels over de geluidsoverlast.

Een van die bezorgde bewoners is Martin Gijsbrechts. Geboren en Getogen in Gilze. Hij woont zijn leven lang al naast de vliegbasis en al veertig jaar in hetzelfde huis.

Scheur
"Hierzo", wijst Gijsbrechts naar een scheur in de tegel van zijn badkamer. "En daar nog één", wijst hij naar boven. De oorzaak is voor hem duidelijk: trillingen van de Chinook-helikopter, van de vliegbasis.

Geluidsoverlast? Gijsbrechts weet niet beter. Dat heeft hij al zijn hele leven. Maar toch. Van de straaljagers had hij geen last. "Die stijgen op en die zijn weg. Maar die helikopters. Dat gaat de hele dag door. En het geluid is erger. Het lijkt wel of het verder doordringt."

Met het nieuwe luchthavenbesluit vrezen veel inwoners van Gilze en Rijen dat de geluidsoverlast gaat toenemen. Maar wethouder Rolph Dols is er nog niet bang voor: "Ik weet wat ze de afgelopen jaren hebben gevlogen. Ik heb gekeken naar wat het voorgenomen gebruik is. En dan zie ik geen grote verschillen."

De gemeente hoopt dinsdagavond meer duidelijkheid te geven op een informatieavond. Maar de invloed is beperkt. Want het Rijk beslist. Dols: "Maar dat neemt niet weg dat wij wel vinden dat we een taak hebben. We trekken samen op met onze burgers. En we maken aan de minister van Defensie en de staatssecretaris van Milieu duidelijk dat hier veel mogelijk is, maar zeker niet alles."

Bekijk bericht op "omroepbrabant.nl (11-04-2017)"

Reacties op dit bericht