Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Dick Benschop vertrekt als baas van luchthaven Schiphol

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 644 
|
 telegraaf.nl 
HvS_beleef_Schiphol.JPG

Dick Benschop vertrekt als baas van luchthaven Schiphol. Hij heeft zijn functie zelf ter beschikking gesteld, zegt een woordvoerder van Schiphol. De druk op Benschop nam steeds meer toe na maanden van chaos op de luchthaven, vooral als gevolg van personeelstekorten. Onder leiding van Benschop lukte het niet om aan de problemen een einde te maken. Benschop blijft nog wel aan tot er een opvolger is gevonden.

Sinds de meivakantie zijn er aanhoudend problemen op de luchthaven met lange rijen en reizigers die hun vluchten missen. Schiphol kampt onder meer met een tekort aan beveiligers. Ook bij de bagageafhandeling is de situatie nijpend. Een wilde staking van bagage-afhandelaars dit voorjaar was een voorbode voor een zomer vol problemen en vertragingen. Om personeel te behouden, deelde Schiphol een zomertoeslag uit. Maar deze regeling liep per september af, waarna veel medewerkers alsnog besloten hun heil elders te zoeken. Dit had opnieuw grote problemen tot gevolg.

Luchtvaartmaatschappijen was deze zomer ook gevraagd om het aantal vluchten te verminderen om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Dat was ook afgelopen maandag nog het geval. Het was zo druk op de luchthaven dat opnieuw mensen hun vlucht misten.

Reactie
Benschop stelt in een reactie dat er veel aandacht, en ook kritiek, is voor de manier waarop Schiphol de problemen aanpakt. Hij wijst daarbij op zijn verantwoordelijkheid als topman. „Ik maak op eigen initiatief plaats om Schiphol de ruimte te geven een nieuwe start te maken. Ik wil niet dat de aandacht voor mijn persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen”, aldus de vertrekkend topman. „De situatie op Schiphol en wat dat betekent voor onze reizigers en medewerkers gaat mij aan het hart. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar we zijn er nog niet. Ik hoop wel dat het snel beter gaat. Ik hou van Schiphol. Leidinggeven aan dit bedrijf was voor mij een grote eer.”

Benschop was sinds 1 mei 2018 de president-directeur van Schiphol. De voormalig staatssecretaris en oud-topman van Shell Nederland volgde destijds Jos Nijhuis op.

Harbers niet op hoogte
Minister Harbers zegt donderdag te zijn geïnformeerd dat de baas van Schiphol Dick Benschop aftreedt, terwijl de raad van commissarissen woensdagavond al op de hoogte was. Op vragen van de oppositie hierover verdedigt de bewindsman zich door te zeggen dat niet zijn ministerie maar het ministerie van Financiën aandeelhouder is van Schiphol. Hij gaat ervan uit dat Financiën wel tijdig werd geïnformeerd.

Harbers reageerde op het terugtreden van Benschop toen hij in de Kamer debatteerde over vliegveiligheid en zei hier eerder op de ochtend over te zijn geïnformeerd. „Ik ben in ieder geval geïnformeerd voordat het nieuws naar buiten is gekomen en ik denk dat dat ook gewoon netjes is”, zegt de minister hierover.

Enkele Kamerleden vinden het „hoogst opmerkelijk” dat de minister donderdag pas bericht kreeg over het besluit van de Schipholbaas. Meerdere deelnemers aan het debat vinden het ook niet netjes dat ze zijn overvallen door dit nieuws tijdens een debat over de luchtvaart. Ze verzoeken om een Kamerbrief met een feitenrelaas over de wijze waarop de ministeries zijn geïnformeerd over het opstappen van Benschop.

Harbers vindt dat het Benschop „siert” dat hij nu terugtreedt na alle problemen op Schiphol deze zomer, „en de oplossing daarvan ook niet in de weg wil staan.” In een gezamenlijke reactie met minister Kaag zegt Harbers het „spijtig” te vinden dat het zover is gekomen en danken de ministers de topman van Schiphol voor zijn inzet de afgelopen jaren. Ze hopen dat er snel een opvolger wordt gevonden.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt dat ook dat departement pas donderdagochtend „vlak voor bekendmaking” is geïnformeerd. Op Twitter zegt Kaag het besluit te respecteren. „Zijn opvolger wacht een grote uitdaging”, aldus de bewindsvrouw.

De problemen met de lange rijen bij Schiphol moeten volgens Harbers in elk geval „binnen een paar weken” worden opgelost, hoewel hij geen precieze datum wil noemen. „Iedereen snapt dat je het de passagiers niet aan kan doen om straks in weer en wind buiten in de regen te staan”, licht de bewindsman toe.

Escalatieladder
Harbers heeft zich publiekelijk altijd afzijdig gehouden als het ging om de positie van Benschop en liet het oordeel daarover aan de raad van commissarissen van de luchthaven. Een goed ingevoerde Haagse bron meldt echter dat Harbers zich met zijn medewerkers op de achtergrond wel degelijk bezig hield met de positie van Benschop en bij Kamerfracties aanklopte om over de positie van de Schipholtopman te spreken. Harbers woordvoerder ontkent dat.

Een andere Haagse bron zegt dat Harbers’ ministerie ook ingreep bij een onderzoek naar de drukte op Schiphol. Dit onderzoek zou eerst door Schiphol zelf worden uitgevoerd, maar na tussenkomst van het ministerie wordt dit nu door een onafhankelijke partij gedaan. Een ingewijde noemde dat een ’stapje op de escalatieladder’.

Afscheidsvideo Benschop hier.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

Benschop vertrekt, maar niet voordat hij in het interview met Luchtvaartnieuws - zie hieronder! - het standpunt van de Raden van Bestuur inzake grotere toestellen, een nieuwe terminal en toch weer groei volgens het Mainportmodel neerzette.

Stand van zaken:

Op alle fronten realiseerde het "Vastgoedbedrijf met vliegfaciliteiten RSG" een uitzonderingspositie ten opzichte van wettelijke verplichtingen en publieke verantwoordelijkheden. Politiek en media volgen daarbij een onvoorstelbare struisvogelpolitiek en houden het sprookje van de "Royals" in de lucht.

Dit roept de vraag op hoe het mogelijk is dat het Rijk en Gemeente Amsterdam - ergo D66 minister Kaag en GL burgemester Halsema - als verantwoordelijk aandeelhouders bij de RSG "Raden van bestuur" hun gang laten gaan bij het - tegen het publiek belang en de nieuwe Omgevingswet in! - steeds maar vasthouden aan het achterhaalde Mainport- en groeimodel voor de luchthaven?

Zelfs deze topbestuurders lijken te zijn verward in het web van netwerk-corruptie dat talloze bestuurslichamen rond Schiphol in zijn greep houdt?

Het lijkt er op dat deze taboes doorbroken moeten worden om werkelijk beweging in het taaie Schipholdossier te krijgen. Een weerbare democratie vaart wel bij het aankaarten en aanpakken van deze vorm van corruptie die subtiel tot in de haarvaten van onze samenleving door weet te dringen. Zie:

https://www.saxion.nl/nieuws/2020/12/saxion-weerbaarheidsscan-moet-corruptie-tegengaan-het-gaat-vaak-onbewust-mis





Geplaatst door Uden uit Veghel

Het is goed dat deze klapzak weg gaat, totaal PvdA onwaardig. Verder vind ik het absurd dat mensen nog steeds voor een habbekrats kunnen vliegen terwijl aan de andere kant van de wereld staan te verhongeren door klimaatverandering. Die tering milieuslopende klote vliegtuigen helpen hier aan mee.

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

De werkelijke oorzaak van de ‘Schiphol ellende’ voor de reizigers is, dat men heeft ingezet op maximale groei en zo goedkoop mogelijk vliegen, ten koste van de arbeidsvoorwaarden van vele medewerkers van de luchthaven (piloten uitgezonderd!). Terecht is men ander werk gaan zoeken! Blijf a.u.b. ook in de toekomst weg, zoek een betere baan!

Niet alleen Benschop is dit aan te rekenen, het liberale marktdenken (vooral geïnstigeerd door de VVD) is al veel langer leidend hierin.

Vraaguitval en het schrappen van vluchten is voor de omwonenden natuurlijk een grote zegen, die wat mij betreft door mag gaan. We hebben al die vreemde bestemmingen en overstappers voor ons land echt niet nodig.

Let op: dhr. Fruitema van Barin spreekt zich uit tegen krimp naar 440 k vluchten en wenst voor de opvolger van Benshop, ik citeer (uit de VK van vandaag): “Iemand van buiten die orde opzaken stelt en een frisse wind laat waaien op Schiphol. Ik heb daar goede hoop op. Hoe? Ik hoor weleens wat”.

Reken maar dat in de achterkamertjes de zaken voor de toekomst allang weer zijn beklonken. Deze 'frisse wind' zal voor ons stinken. Niet voor niets neemt Harbers geen afscheid van het onzinnige idee van Lelystad Airport, en zet hij de deur weer open voor verdere groei, die de luchtvaart vast wel gaat verdienen met hun ‘stille en zuinige vliegtuigen’.

Onthoud: de gezichten veranderen, de sjoemelpraktijken niet!

Overigens zal Benschop straks overladen worden met lofuitingen bij zijn afscheid, zo werkt BV Nederland dan ook weer!

PS: Ik stem al jaren niet meer op de PvdA, hoewel mijn sympathie wel ligt bij het sociaal democratisch gedachtengoed. Oorzaak: doordrukken van de Polderbaan met het rammelende handhavingsstelsel door mevr. Netelenbos in 2000, in weerwil met de toen al geuite kritiek (Berkhout).