Platform Vlieghinder Kennemerland
 

DeNoize doet onderzoek in Schipholregio: slimme ramen die geluid tegenhouden, zijn de toekomst

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 679 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
oren_dicht.png

Door Annet van Aarsen

Ooit een hoofdtelefoon op de oren gehad met geluidsonderdrukking (noise cancelling)? Een verademing als je je niet kunt concentreren vanwege indringende omgevingsgeluiden. Het is nog toekomstmuziek maar straks kunnen ramen hetzelfde kunstje.
Start-up DeNoize doet in Zwanenburg - onder de rook van Schiphol - een maand lang proeven met slimme ramen die geluid van buiten tegen kunnen houden. Het is een goede plek voor zo’n onderzoek.

Het ene na het andere vliegtuig komt over het dorp vliegen, op het moment dat ceo Aman Jindal van DeNoize bij een tot kantoor omgebouwde garagebox - beschikbaar gesteld door de eigenaar van het bijbehorende huis - tekst en uitleg wil gaan geven over zijn onderzoeksproject.

Het is overduidelijk een piekmoment op Schiphol, de overkomende verkeersvliegtuigen maken voor wie het niet gewend is een indrukwekkend geluid. Maar Jindal kijkt tevreden omhoog: precies wat hij nodig heeft voor de demonstratie.

DeNoize is ondergebracht bij YES!Delft, een toonaangevende tech-incubator, die initiatieven voor een betere wereld verder wil helpen. In het laboratorium in Delft bleek dat de door de start-up ontwikkelde technologie een groot deel van de laagfrequente geluiden van buitenaf kan blokkeren.

Vliegtuiggeluiden, maar ook het constante gebrom van een drukke verkeersweg. De slimme ramen, die de voorlopige naam Harmony kregen, kunnen gewenste geluiden zoals het gefluit van vogels wel weer doorlaten. En zelfs geluiden afspelen: het getsjirp van krekels of een muziekje.

Innovatiesubsidies
Een interessant project, vond zowel Stichting Leefomgeving Schiphol als de Schiphol Group. Ze zien potentie in de technologie en steunen het onderzoek met innovatiesubsidies. Directeur Joost Wagemakers van Stichting Leefomgeving Schiphol hoopt dat de slimme ramen binnenkort in zijn programma kunnen worden toegepast, dat omwonenden ervan gaan profiteren. ,,We draaien nu een aantal programma’s, het gaat vaak om isolatieprojecten. Het zou fantastisch zijn als deze nieuwe techniek ook in het programma geschreven kan worden.’’

Jindal liet eerder onderzoeken hoeveel geluidsoverlast omwonenden van de nationale luchthaven ervaren en ook op welke momenten. De deelnemers mochten daarnaast aangeven wat hun ideale ’soundscape’ is, welke geluiden ze wél en welke geluiden ze niet in hun huis willen horen. Op basis van de uitkomsten werd de technologie van de slimme ramen verder ontwikkeld en kon vervolgens een nieuwe stap worden gezet: het prototype in de praktijk testen.

Tegenovergesteld
En dat gebeurt dus nu. Op het raam in het geleende pandje zijn een stuk of zeven apparaatjes - het lijken wel zuignappen met een elektrische kabel - geplakt.

,,Door geluiden gaat het glas trillen’’, legt Jindal uit. ,,Onze technologie zorgt voor een precies tegenovergestelde trilling waardoor het geluid wordt gereduceerd.’’ Hij laat opnames horen van de situatie in het kantoortje, mét werkende slimme ramen en zonder de technologie. Het verschil is al snel zo’n zes, zeven decibel.

Dat klinkt voor de leek misschien als weinig. ,,Maar het is een groot verschil. De decibel schaal is exponentieel.’’ De onderzoekers voeren tests uit met verschillende soorten glas: onder andere dubbel, trippel en akoestisch.’’ De combinatie van de geluidsreductie-technologie met akoestisch glas blijkt veelbelovend.

Volgens de ceo worden de slimme ramen een uitkomst voor wie rust wil ervaren in zijn woonkamer, de slaapkamer of op kantoor. ,,Niet alleen tegen vliegtuiglawaai, maar ook als je midden in de stad woont aan een drukke weg’’, voorspelt hij. Alleen het vrije uitzicht, wordt dat met al die zuignappen op het raam niet belemmerd? Nee, zegt Jindal: ,,Je kijkt nu naar het prototype. Uiteindelijk wordt de technologie verwerkt in een balkje boven in een raam.’’

Carolijn Schoofs, hoofd van de innovatie hub van Royal Schiphol Group, vindt de uitvinding en de samenwerking uiterst interessant. ,,We zijn ongeveer 2,5 jaar geleden met DeNoize in contact gekomen. We willen hetzelfde probleem oplossen, het probleem wat onze buren hebben.’’

Hoe DeNoize Schiphol helpt om geluidsoverlast tegen te gaan. Zie de video hier.

In de tuin
Ja natuurlijk, erkent ze meteen: de omwonenden hebben binnen in huis met DeNoize misschien minder last van vliegherrie. Maar in de tuin is het geen oplossing. ,,Dat probleem los je op deze manier niet op. Maar als mensen ’s avonds bij het inslapen geen last hebben van geluiden en ’s ochtends rustig wakker worden, dan scheelt dat enorm.’’

Jindal: ,,In ons onderzoek vroegen we de omwonenden wanneer ze het meeste last hadden van herrie. Het vaakst hoorden we dat de vroege ochtend en het einde van de avond werden ervaren als het grote probleem.’’

Hij verwacht na een maand testen met een grote hoeveelheid informatie terug te kunnen naar het laboratorium in Delft. De bedoeling is dan om de slimme ramen verder te perfectioneren.

Volgend jaar hoopt Jindal vervolgens een volgende grote stap te zetten. Het plan is dan om op een plek met veel vlieglawaai een tiny house te bouwen met Harmonyramen. Een plek waar proefpersonen gaan ervaren of de smart windows ze aan een goede nachtrust kunnen helpen.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

Heel het jaar in je huis opgesloten, een heerlijk toekomst perspectief.
Volgens mij moet je de oorzaak, de herrie veroorzaker, aanpakken.
Dit is de wereld op zijn kop.
Weer zo'n gluiperige truc van de luchtvaartsector.

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Veel leefgenot in uw bunker! En dan ook nog speciale filters die het fijnstof en kankerverwekkende stoffen tegenhouden graag.

Wat een gaaf land is dit!

Geplaatst door anoniem1 uit nederland

Zou schiphol dit al als geluidswinst hebben ingeboekt voor de komende jaren?

Mooie technologie dat wel. Het principe van anti-geluid is al heel erg lang bekend en dit is een zinvolle toepassing.

Geplaatst door C. uit Amsterdam

Om gezond te willen blijven horen we juist over het belang van ventileren. Elke dag minimaal een half uur alles flink door laten luchten. Tussendoor ook regelmatig een raamoje open. Maar wat doe je dan als bijv drie dagen en nachten continu vliegtuigen over gaan?! Dan zit je misschien in een geluiddichte bunker naar frisse lucht te snakken....

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

ILLUSIE VAN TECHNISCHE OPLOSSINGEN ONDERDEEL PR SCHIPHOL

Onderdeel van de slimme PR is het permanent op de voorgrond plaatsen van technische oplossingen. zoals nu weer de installatie van "stille" ramen om slaapverstoring tegen te gaan.

Met een paginagroot artikel van Annet van Aarsen in het NHD wordt dit dan ondersteund, maar over de extra kosten van het vervangen van al het duo en triple glas in zo'n 2,5 miljoen huizen geen woord. Dat is blijkbaar vanzelfsprekend voor de "moderne mens, de METROMENS" die in het 24/7 Daily Urban System van PvdA CEO Benschop's "Holland Metropool" zijn illusie leeft?

Wel diep treurig dat het NHD de hoognodige maatschappelijke oplossingen t.b.v. onze gezondheid en leefomgeving negeert en - parallel aan de installatie van de lobby organisatie MRA 2.0! - zelfs de pagina's Regio opinie in de ban heeft gedaan.

Waar heeft de lezer van deze krant dit aan verdiend, zo lijkt de vraag?

Geplaatst door Langs de lijn uit Uitgeest

EERSTE SCHAAP OVER DE DAM: ZAANSTAD VERWERPT GROEI SCHIPHOL

In Zaanstad heeft de PvdA burgemeester als eerste in de Regio gekozen voor normaliseren van de leefomgeving en stop op verdere groei van Schiphol. Dit in een reactie op het VNO/NCW Manifest dat het groeiverdienmodel - en zelfs het negeren van de Omgevingswet wat betreft geluidshinder - propageerde bij de informateurs in Den Haag.

Ook onze regio Alkmaar/Kennemerland zou gevrijwaard moeten worden van een straks HYPERPREFERENTE POLDERBAAN met "Next-Gen" hoogfrequent vliegsysteem en samenhangend enorme extra uitgaven voor peperdure bunkerwoningen met DeNoize ramen zoals in de Schiphol PR en het NHD (!) gepropageerd.

Het is te hopen dat in de regionale politiek het gezond verstand terugkeert en meer burgemeesters, wethouders en politici het voorbeeld van Zaanstad tijdig zullen volgen.