Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Demonstratie tegen MAA om herrie en vervuiling

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 306 
|
 1limburg.nl - 14-10-2023 
6199_Maastricht-Airport,_Netherlands_-_panoramio.jpg
Maastricht-Airport
Credit: krasun

Rond de honderd actievoerders van Extinction Rebellion (XR) en Milieudefensie hebben zaterdagmiddag een protestdemonstratie gehouden bij Maastricht Aachen Airport (MAA).
Ze voerden spandoeken en kartonnen borden met opschriften als 'Stop deze waanzin', 'Sluiten die hap' en 'Bodemloze put'.
poster

Geen plan
Volgens de actievoerders doet MAA veel te weinig tegen de uitstoot van CO2 en zou het vliegveld geen enkel plan hebben om de stikstofuitstoot te verminderen. Ook vertrekken van MAA veel privévluchten, aldus de actievoerders, en is de luchthaven niet van plan deze te verbieden.
Zorgen om bereikbaarheid MAA door demonstratie

Nadelige gezondheidseffecten
De Maastrichtse huisarts Margarita Vossen sprak in een toespraak haar bezorgdheid uit over de nadelige gezondheidseffecten van MAA. Volgens haar is het vliegveld ziekmakend, en ligt het te dicht in de buurt van woonkernen. "Een op drie inwoners van het naburige Meerssen heeft geluidsoverlast van MAA", zei ze. "Elke ochtend om 06.00 uur worden deze mensen wakker. Dat heeft ernstige gevolgen zoals stress en hart- en vaatziekten."

Omwonenden
"15.000 omwonenden ondervinden dagelijks geluid-, stank-, trillingen en fijnstofoverlast. En dat voor nog geen tweehonderd banen", aldus Lou Wanten van een belangengroep van omwonenden MAA.

Zie ook de video in het artikel, via onderstaande link.....

Verlieslijdend
Het al jaren verlieslijdende MAA heeft twee aandeelhouders, de provincie Limburg (60 procent) en Schiphol (40 procent). Directeur Jonas van Stekelenburg van MAA zegt in een reactie doordrongen te zijn van de noodzaak om de luchtvaart te verduurzamen en de overlast te beperken. Volgens hem worden lawaaiige vliegtuigen geweerd of ontmoedigd, en worden stillere en schonere vliegtuigen gestimuleerd. Ook zijn de openingstijden ingekort.


Bekijk bericht op "1limburg.nl - 14-10-2023"

Reacties op dit bericht