Delegaties in Omgevingsraad Schiphol positief over advies Van Geel: ’Vaart maken met kwartiermaker’

Door Annet van Aarsen
SCHIPHOL - De verschillende partijen in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) zijn het - zo bleek vrijdag tijdens overleg - eens met het advies van Pieter van Geel. Ze zeggen: zo snel mogelijk beginnen met de ’scheiding’ die de oud-staatssecretaris voorstelt.
In de ORS zitten vertegenwoordigers van Rijk, provincies en gemeenten, van omwonenden, milieuorganisaties en ook van de luchtvaartsector. Maar dit poldermodel voor overleg liep twee jaar geleden volledig vast, met onderlinge irritaties en veel wantrouwen tot gevolg. Volgens Van Geel - interim-voorzitter van de ORS - is het het beste om het overlegorgaan op te heffen. Na de scheiding zouden de verschillende overheden in een interbestuurlijk programmateam moeten gaan samenwerken. Bewonersvertegenwoordigers, milieugroepen en andere maatschappelijke organisaties vormen in de nieuwe situatie samen met onafhankelijke deskundigen en wetenschappers een Maatschappelijke Raad Schiphol, die een adviserende rol krijgt.
Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) is positief over dit nieuwe model, laat directeur Sijas Akkerman weten. „Ik sta er heel erg achter dat er ook onafhankelijke wetenschappers in die maatschappelijke raad komen te zitten.” Hij vond het in de ORS altijd onwenselijk dat de luchtvaartsector over zijn eigen normen en over milieubelasting kon adviseren. „De spreekwoordelijke slager die zijn eigen vlees keurt. Dat is in de plannen van Van Geel voorbij. De overheid moet nadrukkelijk normen stellen en vraagt daarbij advies aan de maatschappij.”
Volgens Akkerman was de stemming vrijdag in het ORS-overleg, dat er zo snel mogelijk stappen gezet moeten worden door de minister. „De kwartiermaker moet zo snel mogelijk aan de slag, in januari”, zegt hij.
Ook Matt Poelmans, delegatieleider van de bewoners in de ORS, heeft gepleit voor een „vliegende start” voor de kwartiermaker. „Er moet nu worden doorgepakt. Dat is nodig want we zitten nu al sinds eind 2018 in een impasse.”
Hij denkt dat er met het voorstel van Van Geel - door duidelijk onderscheid te maken tussen bevoegdheden en belangen bij luchtvaartontwikkeling - ruimte kan ontstaan voor herstel van vertrouwen en het hoognodige draagvlak bij de omgeving. Maar net als overigens MNH vindt hij de ’scheiding’ ook spannend: de adviserende rol van de Maatschappelijke Raad Schiphol moet wel goed worden geborgd. De bewonersorganisaties rond de luchthaven verwachten daarom dat het Rijk erop toeziet dat alle plannen over Schiphol worden geagendeerd, dat toezeggingen worden nagekomen en dat schendingen van normen en regels worden bestraft. „We ondersteunen het plan maar hebben voorwaarden.”
Aan zet
„De minister is nu aan zet”, zegt Poelmans. „Er is woensdag overleg in de Tweede Kamer. Misschien heeft ze al iemand als kwartiermaker op het oog. De urgentie is groot, de luchtvaart staat op een tweesprong.”
Geplaatst door 12kwadraat uit CASTRICUM
Bij herhaling werden gemaakte afspraken nooit nagekomen. We, de omwonenden, werden voortdurend belazerd.