Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Definitief geen legalisatie voor Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 218 
|
 .edestad.nl -- 25-11-2022 
1024px-Lelystad_Airport_control_tower.jpg
Verkeerstoren Lelystad Airport
Credit: Bennie91

Lelystad Airport heeft de hoop op legalisatie opgegeven. Het vliegveld heeft namelijk geen beroep ingesteld in de juridische procedure die het zelf heeft aangespannen tegen de Minister van LNV om een natuurvergunning af te dwingen. De kans dat Lelystad Airport uitbreidt is hierdoor nog weer een stuk kleiner geworden. Zonder natuurvergunning kan het vliegveld niet verder. Dat meldt de stichting Red de Veluwe vrijdagmiddag.

Lelystad Airport is naast ongeveer 3000 boerenbedrijven een PAS-melder die geen vergunning nodig had om uit te mogen breiden. Omdat de Raad van State een streep haalde door de PAS, had deze groep opeens wel een vergunning nodig. Het Ministerie wilde deze groep vervolgens gaan ‘legaliseren’, maar dat baatte de luchthaven niet: de Minister haalde Lelystad Airport van de lijst van de te legaliseren PAS-melders toen haar bleek dat de oorspronkelijke PAS-melding onjuiste gegevens bevatte.

Geen beroep
Lelystad Airport heeft de minister vervolgens gevraagd om het besluit te herzien in een bezwaarschiftenprocedure. Er heeft een zogenoemde zitting plaatsgevonden waar ook Stichting Red de Veluwe voor uitgenodigd was. Maar de Minister bleef bij haar besluit. En nu is duidelijk dat Lelystad Airport geen beroep tegen dit besluit heeft ingesteld.

Dat betekent dat het vliegveld alsnog de gewone procedure moet doorlopen om voor een natuurvergunning in aanmerking te komen. Daarvoor moet ze dan wel stikstofruimte vinden. Dat zou mogelijk kunnen door het opkopen van boerderijen op de Veluwe. Inmiddels heeft de luchthaven die vergunning ook aangevraagd, zij het voor 10.000 vluchtbewegingen en niet voor het oorspronkelijk geplande aantal van 45.000. ,,Maar dat is zeker geen garantie voor succes. Het zal opnieuw de rechter zijn die hier uiteindelijk de knoop gaat doorhakken”, zegt Robert Tieskens, voorzitter van Stichting Red de Veluwe.

Grote angst
,,Het beroep had ingesteld moeten worden bij de afdeling bestuursrecht van de rechtbank Midden Nederland te Utrecht. Bij navraag daar door ons is gebleken dat dat niet is gedaan”, vervolgt Tieskens. ,,Het goede nieuws is dat de versimpelde vergunningsprocedure van de baan is. Het wordt Lelystad Airport dus bepaald niet gemakkelijk gemaakt. De grote angst is natuurlijk dat Lelystad Airport die vergunning voor 10.000 vluchten krijgt. De discussie zal nu gaan of de hiervoor benodigde stikstofruimte ten goede komt aan de provincie Gelderland of Lelystad Airport.”

Bekijk bericht op ".edestad.nl -- 25-11-2022"

Reacties op dit bericht