Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Debataanvraag Thieme over uitblijven van odz naar gezondheidsrisico’s van ultfijnstof Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1468 
|
 youtube.com 
me_vliegtuig_IMG_0712.jpg

Fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) vraagt in de Tweede Kamer een debat aan over het uitblijven van onderzoek naar de waarschijnlijk grote gezondheidsrisico's van ultrafijnstof bij Schiphol. Een meederheid van de Tweede Kamer steunt dit verzoek.

Het debat, via youtube, vindt u hier .

De uitzending van Zembla vindt u hier .


Bekijk bericht op "youtube.com"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven om nader onderzoek te doen naar schade die omwonenden van luchthaven Schiphol zouden ondervinden door de uitstoot van ultrafijnstof door het vliegverkeer. Dat schrijft zij woensdag aan de Tweede Kamer.

In een eerder onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was vastgesteld dat de sterftecijfers in de omgeving van Schiphol niet hoger zijn dan in de rest van Nederland. “Ook al is er nu geen effect aangetoond, het rapport laat zien dat we te weinig weten van de effecten van ultrafijnstof op de gezondheid,” aldus Dijksma. Om elke onzekerheid weg te nemen, laat Dijksma het RIVM nu een uitgebreid onderzoek verrichten. Het onderzoeks-programma zal vijf jaar duren. Naast de start- en landingsbanen van Schiphol worden meetpunten ingericht. Ook wordt een programma ontwikkeld om zicht te krijgen op de gezondheidsaspecten, zoals medicijngebruik en aandoeningen aan luchtwegen en bloedvaten. Luchthaven Schiphol en de omgeving worden betrokken bij het vormgeven van het onderzoeksprogramma.

Het nieuwe onderzoek moet in 2020 klaar zijn, maar de staatssecretaris beloofd dat de bevindingen tussentijds zullen worden gedeeld met betrokken instanties, bewoners en de internationale wetenschap.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/04/20/vervolgonderzoek-naar-effecten-ultrafijnstof