De zee in met Schiphol

Maarten Veeger is verslaggever bij RTL Z. Hij verwondert zich over de ontwikkelingen in Europa.
Te druk. En te onveilig. Nee, ik heb het niet over een Indiase trein. Het gaat over ons eigen Schiphol. Het vliegveld groeit weer eens uit zijn jasje.
Het wordt zo druk op Schiphol dat de grenzen van een veilige afhandeling van het vliegverkeer in zicht komen, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het wordt zo druk op Schiphol dat er enorme lange rijen ontstaan, zegt de KLM. En we zien allemaal dat het vliegveld zo niet verder kan groeien.
Er moet dus iets gebeuren. Het liefst iets waardoor we definitief, althans minimaal voor een mensenleven, van de discussie over groei voor ons vliegveld af kunnen raken. Wat mij betreft: de zee in met dat vliegveld.
Het vliegverkeer wereldwijd groeit. Volgens de IATA is er sprake van een verdubbeling in 20 jaar. 7,2 miljard mensen stappen in een vliegtuig in 2035. En daar wil Nederland als transportland een stevig deel van voor haar rekening nemen.
Als we als Nederland die ambitie serieus willen nemen is er ruimte nodig voor Schiphol. En dat is knap lastig. Omwonenden willen het niet, milieuorganisaties willen het niet. Het wordt voor luchtverkeersleiders een moeilijk te controleren doolhof met al die banen kris kras door elkaar. En eigenlijk is de ruimte daar vlak onder Amsterdam er ook niet. Er wordt wel gesproken over een zevende baan aan de zuidkant van het vliegveld. Maar dat is - ook volgens Schiphol - verre toekomstmuziek.
Eerst moeten we het eens hebben of we als Nederland deze industrie wel zo graag willen hebben. In het vliegverkeer is er tenslotte een moordende concurrentie met flinterdunne marges en ondertussen is de vervuiling groot.
Je kunt er ook voor kiezen er vol voor te gaan. Dan houden we KLM groot, zijn we goed bereikbaar en creëren we werk voor tienduizenden mensen. Maar geef het vliegveld dan ook de ruimte.
En bouw het op zee. Ergens tien of twintig kilometer uit de kust van Zandvoort met een fraaie tunnel met snelle treinen. Dat kunnen onze ingenieurs best voor elkaar krijgen.
Of bouw het vliegveld Lelystad uit tot een van de grootste luchthavens van Europa. En maak de verbindingen hiernaartoe ook ‘state of the art’. Het voordeel van de Flevopolder is dat het land er niet meer voor hoeft te worden gecreëerd (dat deden we de vorige eeuw al). En voor het oosten en noorden van het land komt het nieuwe Schiphol zo stukken dichterbij.
Bijkomend voordeel is dat we Amsterdam van een groot probleem afhelpen. De stad wil groeien. Maar vraagt zich af welke kant op. Met het vertrek van Schiphol naar de (voormalige) zee wordt dat dus het zuidwesten. Een gigantisch terrein ligt er straks braak voor de zo gewilde huizen met een tuin. Voor minimaal een mensenleven hoeft er niet meer gevochten we worden om een stukje bouwgrond in groot Amsterdam. De huizenmarkt kan weer tot bedaren komen. En nog een voordeeltje: het winkelcentrum van die nieuwe stad ligt er al: Schiphol Plaza.
Kortom: willen we als Nederland ruimte gaan bieden aan een veilige luchtvaart die kan groeien; dan moeten we Schiphol verplaatsen. Dat zou ook prachtig zijn voor Amsterdam.
Maar ja: Schiphol verkassen... we moeten het ook wel durven…
Geplaatst door anoniem
Technologie is de aantrekkelijkste sector voor een economie. Elke econoom zal moeten beamen dat de transport sector een niet bijzonder aantrekkelijke sector is voor een economie om als motor te dienen.