Platform Vlieghinder Kennemerland
 

De feiten: rijke man slecht voor het milieu, D66-kiezer vliegt het vaakst

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1325 
|
 ad.nl - 07-03-2019 
hv_overig_2692.jpeg

Door Annemieke van Dongen en Chris van Mersbergen

Rijke mannelijke VVD-stemmers zijn slecht voor het milieu, is een van de conclusies (Lees hier) van een onderzoek van I&O Research naar het klimaatgedrag van Nederlanders. Jongeren staan lang onder de douche, en de aanhang van klimaatpartij D66 stapt het vaakst in het vliegtuig.

Eigenlijk, kun je stellen, is het niet meer dan terecht dat drie VVD’ers (premier Mark Rutte, minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes en voorzitter van de klimaattafels Ed Nijpels) het Klimaatakkoord (Lees hier) voor elkaar moeten zien te boksen. Hun kiezers zorgen namelijk ook voor de meeste uitstoot.

Uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van het blad Binnenlands Bestuur deed onder bijna 2600 Nederlanders, blijkt dat er geen categorie mensen is die hoger scoort dan de VVD’ers. De gemiddelde Nederlander scoort in de rekenmethode van de onderzoekers 1000 CO2-punten, de VVD-stemmer komt tot 1132 punten. Mannen, rijken en huizenbezitters scoren ook hoger dan gemiddeld, jongeren en mensen die op de Partij voor de Dieren stemmen, doen het relatief goed.

Denken en doen
Uit het onderzoek blijkt dat er tussen hart en hoofd en tussen denken en doen grote verschillen kunnen bestaan. Een GroenLinkser praat het liefst honderduit over klimaatverandering, maar is na de VVD- en D66-stemmer degene die het vaakst in het vliegtuig stapt. De helft van de hogeropgeleiden gaat er prat op flexitariër te zijn, maar dat wil niet zeggen dat de slimmeriken minder vlees eten dan lageropgeleiden, integendeel.

Mannen komen er in het onderzoek niet best van af. Ze rijden meer auto dan vrouwen, vliegen vaker en eten 1,5 keer meer vlees.

,,Grofweg is het zo dat hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft en hoe vervuilender je bent”, zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O Research. ,,Op zich is dat logisch, maar er zitten ook groepen mensen bij die zichzelf behoorlijk duurzaam vinden, maar misschien niet zo in de gaten hebben, dat ze toch in de hogere regionen zitten.”

De als klimaatdrammer bestempelde D66-kiezer bijvoorbeeld: die kiest relatief vaak voor een groene energieleverancier, maar brengt ook heel wat tijd door in de auto of in het vliegtuig. Kanne: ,,We spraken een meneer die zei: ‘Klimaatverandering is echt een issue in ons gezin, we gaan echt maar één keer per jaar met het vliegtuig.’ Zo iemand bedoelt het goed, maar heeft niet door dat hij nog altijd bovengemiddeld vaak vliegt.’’

De auto
Dikke complimenten voor de aanhangers van 50PLUS en de PVV: deze mensen controleren de bandenspanning van hun auto’s het vaakst en besparen op die manier 2 tot 5 procent op hun brandstofverbruik.

De gemiddelde Nederlander rijdt ruim twaalfduizend kilometer per jaar. Mannen, rijken, hogeropgeleiden, VVD’ers en CDA’ers jagen de statistieken omhoog. Vrouwen en de kiezers van GroenLinks en de Partij voor de Dieren brengen een stuk minder tijd door achter het stuur.

De kilometervreters onder ons hebben weinig trek in verlaging van de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur tot honderd kilometer per uur. Dat zou 16 procent uitstoot schelen. D66’ers vormen de uitzondering: zij zitten vaak op de weg, maar liefst 40 procent van de sociaal-liberalen vindt dat het wel een stukje zachter mag om het milieu te sparen. Het landelijke gemiddelde is 31 procent.

Vliegen
Je moet het de GroenLinksers nageven: geen groep kiezers die vaker ‘CO2-compensatie’ aanvinkt bij het boeken van een nogal milieuvervuilend vliegticket: dat doet namelijk 27 procent. Ook voelen ze zich het vaakst (32 procent) schuldig als ze op Schiphol door de gate lopen. Maar betekent dat ook dat ze massaal het vliegtuig mijden? Zeker niet. Na VVD- en D66-kiezers zijn GroenLinks-aanhangers het meest vlieglustig van allemaal, met 0,83 vluchten per jaar.

Ruim de helft van de Nederlanders stapte de afgelopen twee jaar een of meerdere keren op het vliegtuig. Jongeren vliegen een stuk meer dan ouderen, hoger opgeleiden bijna vier keer zoveel als lager opgeleiden.

De hoger opgeleiden verkeren sowieso een beetje in tweestrijd. Dubbel zo vaak als lager opgeleiden voelen ze zich schuldig over hun vlieggedrag, maar tegelijk beschouwt 45 procent van hen het vliegen naar verre oorden als een luxe die ze zichzelf gunnen en niet willen opgeven. Bij lager opgeleiden is dat 27 procent.

Vliegschaamte blijkt in Nederland nog niet heel erg ingeburgerd. Gemiddeld 13 procent heeft er weleens last van. Stemmers van rechtse partijen als de VVD en het Forum voor Democratie kennen weinig schuldgevoelens: in beide gevallen slechts 7 procent.

Vlees
Een van de voedselsoorten die de meeste milieuschade veroorzaakt is vlees. Daar is een deel van de Nederlanders zich wel bewust van; 6 procent noemt zich veganist of vegetariër - al eet een derde van hen nog wel vis. Ruim een kwart van de vleeseters zegt in de toekomst vaker voor een alternatief te willen kiezen.

En dan zijn er nog de flexitariërs (Lees hier): mensen die een of een paar dagen per week geen vlees of vis eten. Vooral veel hoger opgeleiden scharen zichzelf in die categorie: liefst 49 procent. Blijkbaar hebben de gestudeerden onder ons de keren dát ze een biefstuk of varkenshaasje naar binnen werken extra trek, want in totaal eten ze meer vlees dan lageropgeleiden.

Mannen (684 gram per week) zijn aanzienlijk grotere carnivoren dan vrouwen (450 gram), jongeren (718 gram) pakken vaker het vleesmes dan 65-plussers (420 gram).

Zelfs kiezers van Partij voor de Dieren laten vlees niet massaal links liggen. Slechts 22 procent van hen is (een soort van) vegetariër of veganist. PVV’ers eten veruit het meeste vlees, 671 gram.

Vleeswroeging (8 procent) komt nog minder voor dan vliegschaamte (13 procent). Hoe meer vlees mensen eten, des te minder ze zich er voor generen; 11 procent van de vleesliefhebbers vindt dat ze eigenlijk vegetariër zouden moeten worden.

Energieverbruik
Ook hier weer een veeg uit de pan voor de hoger opgeleiden. Ze hebben vaker een - weinig milieuvriendelijke - houtkachel of open haard, wonen relatief vaak in een woning met een ongunstig energielabel en douchen ook nog eens langer dan lager opgeleiden.

Dat douchegedrag levert meer inzichten op. Zo is rijkdom geen reden om langer te douchen, staat de SGP’er in tegenstelling tot de PVV’er heel calvinistisch geen minuut langer onder de douche dan nodig, douchen 18- tot 24-jarigen liefst twee keer zo lang als ouderen en plast ruim een op de vijf mensen onder de douche.

Moeten de woningen echt van het gas af? Voor 13 procent van de Nederlanders is dat totaal uitgesloten. Een veel grotere groep is sceptisch over de alternatieven, en zouden daarover meer informatie willen van de overheid, of dat nu de gemeente of ‘Den Haag’ is. Over de veelgenoemde warmtepomp bestaat bij huizenbezitters veel scepsis. Bijna 60 procent vindt deze vervanger van de traditionele cv-ketel te duur, een kleine 40 procent betwijfelt of de pompen in staat zijn om de woning goed te verwarmen.

Zonnepanelen hebben een veel beter imago. Meer dan de helft van de woningeigenaren is ervan overtuigd dat ze bijdragen aan het klimaat en dat ze technisch goed functioneren.

Bekijk bericht op "ad.nl - 07-03-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

D66-kiezers stoten bovengemiddeld veel CO2 uit, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Ze vliegen het vaakst en rijden meer auto dan gemiddeld. Er is, volgens de Speld echter goed nieuws voor het klimaat: er zijn steeds minder D66-kiezers. Er is nog hoop!