Platform Vlieghinder Kennemerland
 

De boe-roepers staan straks vooraan om in te checken bij Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1223 
|
 destentor.nl 
tb_leefomgeving_castricum_Korendijk.jpg

Door Paolo Laconi

Ze zijn de negativiteit over ‘hun’ vliegveld spuugzat. En dus komen ze in actie, de notabelen en ondernemers van Lelystad. Om een tegengeluid te laten horen. Want het vakantievliegveld moet er komen, en snel ook. ,,Ik snap de grote angst in het oosten voor dit vliegveld oprecht niet.”

Iedere keer als politici in Den Haag voor een draaiende camera praten over ‘de omwonenden’ die massaal tegen Lelystad Airport zijn, fronst Bart Jan Binnerts zijn voorhoofd. ,,De omwonenden, dat zijn wij! De mensen in Lelystad en omgeving. En die zijn in meerderheid juist blij met de komst van een vakantieluchthaven naast de deur”, zegt Binnerts, die een notariskantoor runt in Lelystad. ,,Al die actiegroepen op de Veluwe en in Overijssel zijn niet de omwonenden van dit vliegveld.”

Optimistisch tegengeluid
Een jaar geleden was de maat vol. Het negativisme rondom Lelystad Airport moest maar eens doorbroken worden met een optimistisch tegengeluid. En dus verenigden plaatselijke notabelen en talloze ondernemers zich in de stichting Lelystad Airport Moet Door. ,,In acht dagen tijd kregen we ruim 10.000 adhesiebetuigingen”, vertelt Cees Okkerse, in het dagelijks leven advocaat en samen met notaris Binnerts en ondernemer Dirkjan Verdoorn initiatiefnemer van de stichting. ,,In korte tijd schaarden twaalf bedrijfskringen zich achter ons. En dat zijn er inmiddels veel meer. Ondernemers van Alkmaar tot Nunspeet die de komst van Lelystad Airport zien als een positieve ontwikkeling en willen dat het vliegveld snel open gaat.”

Binnerts: ,,Op een gegeven moment hoorden we alleen nog maar de tegenstanders in het nieuws. Het leek net alsof iedereen tegen Lelystad Airport is. Maar wij zien juist dat er in Flevoland vooral veel voorstanders zijn, zowel in de politiek als onder inwoners en ondernemers. Dat geluid van een zwijgende meerderheid willen we laten horen.”

Veel banen opleveren
Verdoorn: ,,De komst van het vliegveld is voor deze regio buitengewoon belangrijk. Het gaat veel banen opleveren. Banen die ervoor zorgen dat we onze mensen hier kunnen houden.”

Okkerse: ,,We hebben een overslaghaven, een verbrede snelweg, een nieuwe Hanzelijn. Met een vliegveld erbij wordt Lelystad een infrastructureel en economisch knooppunt. Het zorgt voor uitstekende bereikbaarheid en dynamiek. Dat is interessant voor bedrijven, die willen zich hier graag vestigen. Wij zien het vliegveld als een geweldige economische motor.”

Binnerts: ,,Het beeld van Lelystad is dat er niks gebeurt, dat hier het einde van de wereld is. Maar straks begint je vakantie in Lelystad. Zoiets kan het beeld van de stad veranderen. Vind ik mooi.”

Okkerse: ,,Onlangs hadden we de directeur van een kleine luchthaven bij Stockholm te gast. Die vertelde dat er bij zijn vliegveld zeven hotels zijn gebouwd en er in de omgeving 7000 banen zijn ontstaan. En dat op een luchthaven die kleiner is dan wat wij krijgen. Het geeft een boost aan de werkgelegenheid.”

Niet afschieten
Verdoorn: ,,Ook bedrijven ten oosten van ons profiteren. Het is niet voor niets dat twee jaar geleden politieke partijen in Zwolle en Kampen wilden dat het Lelystad/Zwolle Airport ging heten. Ook in de regio Zwolle en op de Veluwe hebben bedrijven echt wel door dat ze beter worden van een vliegveld in de buurt. Het levert banen op, simpel.”

De discussie over Lelystad Airport ergert ze. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt en die moeten worden rechtgezet. Maar het vakantievliegveld helemaal afschieten, zoals actiegroepen en sommige partijen in de Tweede Kamer willen? Nee, dat gaat veel te ver.

Verdoorn: ,,Ik snap de grote angst in het oosten voor dit vliegveld oprecht niet. We hebben hier een wachtgebied van Schiphol boven ons hoofd. Vliegtuigen cirkelen op 3000 meter. Maar je moet weten dat het er is, anders valt het niet op.”

Bang gemaakt
Cees Okkerse : ,,Als de Luchtverkeersleiding zegt dat er niet lager wordt gevlogen dan 1800 meter en dat in werkelijkheid meestal een stuk hoger wordt gevlogen, dan presenteren de tegenstanders die 1800 meter tóch als waarheid © Foto Freddy Schinkel
Okkerse: ,,Er wordt een beeld gecreëerd alsof de laagvliegroutes voor mega veel overlast zorgen. Mensen worden bewust bang gemaakt. En mensen die bang zijn, vinden het moeilijk om de feiten nog te zien. Wat ergert is dat er van alles wordt geroepen wat niet klopt. Het motiveert ook. Naarmate tegenstanders verder van de feiten gaan zitten, komen wij in actie.”

Binnerts: ,,Als de Luchtverkeersleiding zegt dat er niet lager wordt gevlogen dan 1800 meter en dat in werkelijkheid meestal een stuk hoger wordt gevlogen, dan presenteren de tegenstanders die 1800 meter tóch als waarheid. Die hardnekkige beeldvorming is storend. Het is het feitenvrij spuwen van informatie.”

Actiegroepen
Okkerse: ,,Actiegroepen krijgen veel aandacht, te veel. Laatst een mevrouw die met een dode boom naar Den Haag reed met een heel verhaal over fijnstof. Vervolgens staat die foto pontificaal in allerlei media, alsof het weet ik veel wat voor grote actie was. Maar het waren drie mensen, drie! Het is mij niet gezegd dat de actiegroepen massa’s mensen vertegenwoordigen. Ze maken vooral veel lawaai, weten het podium te krijgen. Dat doen ze knap. Met hun protest oefenen ze veel invloed uit.”

Binnerts: ,,Vooral ook via sociale media. Ze creëren veel reuring. Om de zoveel minuten een tweet. Ik snap niet waar ze de tijd vandaan halen, ongelooflijk hoor.”

Het fanatisme van tegenstanders gaat soms ver. De initiatiefnemers van Lelystad Airport Moet Door hebben het aan den lijve ondervonden. Op sociale media worden ze uitgemaakt voor onbetrouwbare lobbyisten die door Schiphol worden betaald om Lelystad Airport te promoten. ,,Complete onzin”, stelt Okkerse. ,,Wij krijgen hier geen van drieën geld voor. Hier zitten mensen aan tafel die wel vaker onbezoldigd dingen voor de samenleving doen.”

Bart Jan Binnerts: ,,In Lelystad zijn we gewend dat we alles moeten bevechten. Of het nu om een snelweg gaat, het verlengen van een spoorlijn, het behouden van ons ziekenhuis of de opening van het vliegveld. Niets gaat hier vanzelf.”
Bart Jan Binnerts: ,,In Lelystad zijn we gewend dat we alles moeten bevechten. Of het nu om een snelweg gaat, het verlengen van een spoorlijn, het behouden van ons ziekenhuis of de opening van het vliegveld. Niets gaat hier vanzelf.” © Foto Freddy Schinkel
Verdoorn: ,,Ik heb wel eens een mail gehad waarin iemand schreef te weten waar mijn kinderen wonen. Er zijn steeds meer mensen die niet meer openlijk durven zeggen dat ze Lelystad Airport een goed idee vinden.”

Binnerts: ,,Ondernemers die ons steunen, bijvoorbeeld. Die stonden met hun bedrijfsnaam op onze website. Ze werden door hun hoofdkantoor gesommeerd om de bedrijfsnaam als de sodemieter van de website te halen. Omdat de winkels van hetzelfde concern op de Veluwe er gelazer mee kregen. Dat gaat ver. Of bedrijven die online hele slechte recensies krijgen van niet bestaande klanten, alleen omdat ze het vliegveld steunen. Dat vind ik geen manier van doen, het is geen fair play.”

Toch blijven de kartrekkers van Lelystad Airport Moet Door optimistisch. Het vakantievliegveld gaat er komen, het liefst in 2020. ,,Wij vertrouwen erop dat de overheid haar woord houdt”, zegt Okkerse. ,,Ik begrijp hoe de politiek werkt, maar uiteindelijk moeten er wél beslissingen worden genomen. En hier laat je geen kabinet over vallen. D66 denkt wel twee keer na voordat ze het op nieuwe verkiezingen laat aankomen, want dan heeft die partij echt een probleem.”

Binnerts: ,,In Lelystad zijn we gewend dat we alles moeten bevechten. Of het nu om een snelweg gaat, het verlengen van een spoorlijn, het behouden van ons ziekenhuis of de opening van het vliegveld. Niets gaat hier vanzelf.”

Verdoorn: ,,En als Lelystad Airport straks eenmaal open is, zullen de meeste mensen vooral de voordelen zien. Voor inwoners uit het oosten betekent het een vliegveld om de hoek, snel bereikbaar, geen files en geen torenhoge parkeertarieven zoals op Schiphol. Je zult zien dat de boe-roepers straks vooraan in de rij staan om in te checken.”

Bekijk bericht op "destentor.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Het is maar net vanuit welk belang er naar kijkt en wat je toekomst beeld is. Lang leven de poen?

Geplaatst door Red de veluwe uit Veluwe

Prima om verschillende mensen aan het woord te laten, In dit artikel echter wel heel veel ongefundeerde stellingen. Ik vind het bijzonder dat je de mening lijkt te weten van de zwijgende meerderheid, door laaglvliegen (een overvol luchtruim) is heel Nederland de omgeving geworden en moeten ook mee praten. Krititisch zijn en boe roepen is nogal een verschil. Daarnaast staat in het eigen ondernemingsplan dat werkgelegenheid Lelystad airport op nul wordt geschat en Recron onderzoek aangeeft dat werkgelegenheid in recreatie en toerisme naar -2000 gaat. Het is geen angst wat er speelt echter een oproep voor zorgvuldigheid, een nieuw luchtvaart beleid en niet alleen op meer en meer sturen. Leefbaarheid en klimaat staan op het spel. Voor ons maar vooral onze kinderen.

Geplaatst door anoniem1

Belangen bedrijfsleven en burgers botsen steeds meer.

"D66 denkt wel twee keer na voordat ze het op nieuwe verkiezingen laat aankomen, want dan heeft die partij echt een problem"

Tsja,in die positie heeft de partij zichzelf gemanouvreerd. Net zoals de pvda in het vorige kabinet overigens. En zou uitstel en 2 jaar doorgaan met de huidige koers het voor die partij dan beter maken?
Worden sowieso afgestraft bij de volgende verkiezingen,hebben hun progressieve koers mbt onderwijs (lening basisbeurs),wetenschap (stamcel en embryo) en bestuurlijke vernieuwing (refendum) volledig verlaten en het waren juist die punten die voor veel mensen reden waren om op d66 te stemmen. De ondernemers Mogen heel erg blij zijn dat d66 zichzelf heeft verlochent om dit kabinet aan meerderheid te helpen maar blijkbaar is dat nog niet bij allen doorgedrongen.

Geplaatst door anoniem1

Binnen 5 jaar zal het ook in Nederland helemaal fout gaan met veel sociale onrust en protesten. Dat kan je nu al zien aankomen. De nederlandse burger is erg flexibel en meegaand,groot incaserings vermogen en snel protesteren doen we niet. Maar als dat dan eenmaal omslaat dan is het ook goed mis en dan gaat het heel erg lang duren om de situatie weer te normaliseren.
Dat gaat het bedrijfsleven en bovenlaag bevolking uiteindelijk veel meer geld kosten dan nu af en toe een beetje toegeven en de zaken wat eerlijker te regelen.
Je hoeft echt niet 5 jaar gestudeerd te hebben om dit te zien aankomen. Bij de politiek en lobby bedrijfsleven is dit echter nog niet doorgedrongen. Misschien ook een houding van, binnen is binnen en na ons de zondvloed. Continuiteit was in het verleden de belangrijkste drijfveer voor bedrijfsleven, Nu niet meer. Het zal helaas eerst heel erg fout moeten gaan voordat er een omslag gemaakt gaat worden. En heel erg lang gaat dat op deze manier niet meer duren.

Het bovenstaande overigens niet gericht op specifiek vliegveld lelystad. Het is een algemeen verschijnsel en de ellende die dit gaat opleveren,ook voor het bedrijfsleven,die kan een blinde kip nog zien aankomen.

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

Daar gaan ze weer de walgelijke ‘ondernemers en notabelen’ haha wat een sneue types, nog steeds hebben ze niet door dat de tegenstanders (ook ondernemers) deze tumorgroei willen en moeten stoppen omdat juist daar de toekomst ligt, en niet in het zoveelste sneue onderneminkje van iemand die niet weet hoe hij een conferencecall aanzwengeld en zijn handel nog goedkoop wil laten produceren in het verre buitenland. Aan dit soort ondernemers hebben wij in NL helemaal NIETS!
Wegwezen dus met jullie oubollige jaren 80 ondernemers-groei-kletskoek en maak ruimte voor de nieuwe garde. Laat mensen wonen en werken in Lelystad en leg een geweldige snelle trein aan in Europa en achterland. Stomzinnige veelvraat mensen met onstilbare goudkoorst, echt dieptriest en al helemaal geen aanwinst voor ondernemend Nederland.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Ik vind het allemaal prima als de belanghebbenden nou eens zelf betalen. Tot nu toe is luchtvaart net als klimaatakkoord en de landbouw en veeteelt, de burger betaalt zich blauw en bedrijven strijken de subsidie op.
Dat ben ik als vegetarische en energie- en milieubewuste burger helemaal zat!

Geplaatst door Meijer uit Elburg woonde 4 jaar in Amstelveen


OVER LELYSTAD-AIRPORT
WAAR KUNNEN WE STRAKS NOG GEWOON ADEM HALEN?
Of: Hoe de luchtvaart zich vergrijpt aan land en volk

List, bedrog en valse praktijken, jazelfs intimidatie van een deskundige burger inclusief het buitenspel zetten van een heel ministerie (Ruimtelijke Ordening en Milieu), het vrijwel onmondig maken van de provinciale besturen van Overijssel en Gelderland, en van veel gemeenten, die nu alleen denken dat er kansen voor hen zijn, en de bedreigingen in de vorm van een steeds verder verslechterende leefbaarheid door permanente onrust en stress door langdurige verstoring van de rust, ernstige luchtverontreiniging etc. niet kunnen inschatten, of op voorhand maar vast bagatelliseren.
Zie daar een deel van de toestand van de leefomgeving bij de - gewenste (?) - start van Lelystad-Airport, Luchthaven op zeeklei en drijfzand gebouwd.
Politici (m/v), grotendeels van VVD-HUIZE en ambtenaren uit de kaste der 'bestuurders' hebben een prominente rol gespeeld bij het voorbereiden van de totstandkoming van wat nu gevreesd wordt.
De ondoorzichtigheid van procedures, het hechten aan het eigen belang of vrees voor aantasting van de rechtspositie en/of carrièrekansen in ambtelijke kringen, het zijn factoren die de besluitvorming sterk hebben beïnvloed.
Ik schreef een brief over de schadelijke effecten van de luchtvaart naar de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en kreeg (NOTA BENE) antwoord van de directeur Lúchtvaart van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (!), de inmiddels veel genoemde drs. Rob Huijser [zie het Financieele Dagblad]
Daarnaast is er de 'invisible hand' van de luchtvaartlobby, waarbij o.a. premier Rutte een graag verzwegen rol speelt.
Er wordt volop gebouwd en als de gemaakte kosten er niet uit worden gehaald, wordt dat als verlies aangemerkt.
ZIE DE KOMST VAN LELYSTAD-AIRPORT EENS ALS EEN BEDREIGING VOOR HET LAND.
Dat de luchtkwaliteit in Nederland slecht is, blijkt o.a. in de Zembla-documentaires 'Geen vuiltje aan lucht' en 'Klimaatchaos'. Longartsen slaan alarm, omdat ze zien dat er geleden wordt en er mensen aan longkanker ten onder gaan.
Terwijl de rechter in de door Urgenda en Milieudefensie aangespannen procedures over de luchtkwaliteit een hard oordeel uitsprak en je zou denken dat de Nederlandse overheid er lering uit zou trekken, zette de Nederlandse overheid een hele denial industry - hoog-opgeleide en van uw en mijn belastinggeld betaalde mannen en vrouwen - aan het werk, die ervoor moeten zorgen dat aan de eis niet hoeft te worden voldaan en de bezwaren in de vergetelheid kunnen raken.
En wat later heeft ook Natuur en Milieu nog eens een proces tegen de Rijksoverheid aangespannen en gewonnen, vanwege een overschrijding door de luchtvaart van de norm voor CO-2 - uitstoot.
Het gaat hier nota bene om broeikasgassen, waardoor het ijs aan de polen afsmelt, het water van de oceanen stijgt en er overstromingen plaatsvinden, waardoor het leven in kustgebieden, zoals in Nederland, steeds moeilijker wordt. Omdat ook de gletsjers in berggebieden sneller afsmelten, zullen er ook langs de rivieren en waar de rivier dicht bij de zee komt, meer overstromingen kunnen plaats vinden.
Met het stijgen van de welvaart in andere delen van de wereld zullen er ook in die gebieden steeds meer mensen zijn, die op reis willen gaan. Hierdoor zullen toeristisch aantrekkelijke gebieden worden 'overstroomd' door toeristen. Zie bijvoorbeeld Amsterdam en Giethoorn. In het algemeen zullen plaatsen met een mooi monumentaal centrum het zwaar te verduren krijgen.
Daarnaast is het de vraag, of van de honderdduizenden 'toeristen' die Nederland wil verwelkomen, er niet tienduizenden in Nederland of West-Europa willen blijven, omdat het leven hier beter is dan in hun eigen land van herkomst.
Het is duidelijk dat het Ministerie van Infrastructuur deze problematiek helemaal niet aankan. Sterker nog, het Ministerie veroorzaakt de problemen.
De werkwijze van het schimmig opererende Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is al lange tijd onderwerp van onderzoek. Er is alle reden om eens flink op de rem te gaan staan.
Inmiddels is er een gedegen onderzoek uitgevoerd, waaruit veel van de werkwijze van de Nederlandse overheid blijkt.
In de hierboven geschetste problematiek hangt onmiskenbaar de donkere wolk van de klimaatverandering boven onze hoofden, waardoor de aarde onleefbaar wordt.
Het vliegen komt ons duur te staan.
De overheid doet aandoenlijk haar best om d.m.v. censuur en het achterhouden van informatie de inwoners en iedereen van de domme te houden. Je moet maar durven.

Het Ministerie van Infrastructuur bewijst niet capabel te zijn en werkt verdere verslechtering van de leefbaarheid en de luchtkwaliteit in de hand.

Henk Meijer

Elburg, 2 januari 2019

Drs H.J. Meijer,
Sociaal-geograaf/planoloog
Vrije Universiteit, Amsterdam, 1978

Lid van de Gelderse Natuur en Milieu Federatie
Lid van Elburg Vlieg Wijzer, onderdeel van Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen
P.S. De Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen studeerde Sociale Geografie [te Utrecht]

Op persoonlijke titel geschreven


Geplaatst door X uit Groningen

Zoals deze drie heren beweren, hebben ze al veel steunbetuigingen ontvangen.... vanuit het bedrijfsleven in Lelystad. Dit zijn geen omwonenden, maar "omwerkenden", en daar zit precies de crux. Dat het bedrijfsleven voor is, snap ik wel. Die zien geld binnenstromen met al die vakantievluchten. En zolang we een VVD in de de regering hebben zitten, zal het bedrijfsleven het altijd winnen van de gewone burger of het klimaat, dus mijn stem krijgen ze niet. We moeten een keer beseffen dat Nederland een klein landje is, en we kunnen het niet groter maken. We kunnen dus wel allerlei economische vooruitgang najagen, maar dat zal altijd ten koste van iets anders gaan.
Ik woon en werk zelf bewust in een rustig deel van Nederland. Ik verdien daarom wat minder, maar woon ook weer goedkoper en rustiger. Ik ben zo'n boe-roeper, want ik heb niet gevraagd om meer herrie. En nee, ik zal zeker niet vooraan staan om "lekker goedkoop met een vliegtuig op vakantie te gaan": ik ben me zeer bewust van mijn "ecologische voetafdruk", en vlieg alleen als het echt niet anders kan.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Voor een paar honderd banen mogen straks tienduizenden voor de rest van hun leven in de herrie zitten. Daarnaast mogen die ook nog eens gaan investeren om van het aardgas af te komen en gaan zien dat deze besparingen door de luchtvaart weer ongedaan gemaakt gaan worden.