De boe-roepers staan straks vooraan om in te checken bij Lelystad Airport

Door Paolo Laconi
Ze zijn de negativiteit over ‘hun’ vliegveld spuugzat. En dus komen ze in actie, de notabelen en ondernemers van Lelystad. Om een tegengeluid te laten horen. Want het vakantievliegveld moet er komen, en snel ook. ,,Ik snap de grote angst in het oosten voor dit vliegveld oprecht niet.”
Iedere keer als politici in Den Haag voor een draaiende camera praten over ‘de omwonenden’ die massaal tegen Lelystad Airport zijn, fronst Bart Jan Binnerts zijn voorhoofd. ,,De omwonenden, dat zijn wij! De mensen in Lelystad en omgeving. En die zijn in meerderheid juist blij met de komst van een vakantieluchthaven naast de deur”, zegt Binnerts, die een notariskantoor runt in Lelystad. ,,Al die actiegroepen op de Veluwe en in Overijssel zijn niet de omwonenden van dit vliegveld.”
Optimistisch tegengeluid
Een jaar geleden was de maat vol. Het negativisme rondom Lelystad Airport moest maar eens doorbroken worden met een optimistisch tegengeluid. En dus verenigden plaatselijke notabelen en talloze ondernemers zich in de stichting Lelystad Airport Moet Door. ,,In acht dagen tijd kregen we ruim 10.000 adhesiebetuigingen”, vertelt Cees Okkerse, in het dagelijks leven advocaat en samen met notaris Binnerts en ondernemer Dirkjan Verdoorn initiatiefnemer van de stichting. ,,In korte tijd schaarden twaalf bedrijfskringen zich achter ons. En dat zijn er inmiddels veel meer. Ondernemers van Alkmaar tot Nunspeet die de komst van Lelystad Airport zien als een positieve ontwikkeling en willen dat het vliegveld snel open gaat.”
Binnerts: ,,Op een gegeven moment hoorden we alleen nog maar de tegenstanders in het nieuws. Het leek net alsof iedereen tegen Lelystad Airport is. Maar wij zien juist dat er in Flevoland vooral veel voorstanders zijn, zowel in de politiek als onder inwoners en ondernemers. Dat geluid van een zwijgende meerderheid willen we laten horen.”
Veel banen opleveren
Verdoorn: ,,De komst van het vliegveld is voor deze regio buitengewoon belangrijk. Het gaat veel banen opleveren. Banen die ervoor zorgen dat we onze mensen hier kunnen houden.”
Okkerse: ,,We hebben een overslaghaven, een verbrede snelweg, een nieuwe Hanzelijn. Met een vliegveld erbij wordt Lelystad een infrastructureel en economisch knooppunt. Het zorgt voor uitstekende bereikbaarheid en dynamiek. Dat is interessant voor bedrijven, die willen zich hier graag vestigen. Wij zien het vliegveld als een geweldige economische motor.”
Binnerts: ,,Het beeld van Lelystad is dat er niks gebeurt, dat hier het einde van de wereld is. Maar straks begint je vakantie in Lelystad. Zoiets kan het beeld van de stad veranderen. Vind ik mooi.”
Okkerse: ,,Onlangs hadden we de directeur van een kleine luchthaven bij Stockholm te gast. Die vertelde dat er bij zijn vliegveld zeven hotels zijn gebouwd en er in de omgeving 7000 banen zijn ontstaan. En dat op een luchthaven die kleiner is dan wat wij krijgen. Het geeft een boost aan de werkgelegenheid.”
Niet afschieten
Verdoorn: ,,Ook bedrijven ten oosten van ons profiteren. Het is niet voor niets dat twee jaar geleden politieke partijen in Zwolle en Kampen wilden dat het Lelystad/Zwolle Airport ging heten. Ook in de regio Zwolle en op de Veluwe hebben bedrijven echt wel door dat ze beter worden van een vliegveld in de buurt. Het levert banen op, simpel.”
De discussie over Lelystad Airport ergert ze. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt en die moeten worden rechtgezet. Maar het vakantievliegveld helemaal afschieten, zoals actiegroepen en sommige partijen in de Tweede Kamer willen? Nee, dat gaat veel te ver.
Verdoorn: ,,Ik snap de grote angst in het oosten voor dit vliegveld oprecht niet. We hebben hier een wachtgebied van Schiphol boven ons hoofd. Vliegtuigen cirkelen op 3000 meter. Maar je moet weten dat het er is, anders valt het niet op.”
Bang gemaakt
Cees Okkerse : ,,Als de Luchtverkeersleiding zegt dat er niet lager wordt gevlogen dan 1800 meter en dat in werkelijkheid meestal een stuk hoger wordt gevlogen, dan presenteren de tegenstanders die 1800 meter tóch als waarheid © Foto Freddy Schinkel
Okkerse: ,,Er wordt een beeld gecreëerd alsof de laagvliegroutes voor mega veel overlast zorgen. Mensen worden bewust bang gemaakt. En mensen die bang zijn, vinden het moeilijk om de feiten nog te zien. Wat ergert is dat er van alles wordt geroepen wat niet klopt. Het motiveert ook. Naarmate tegenstanders verder van de feiten gaan zitten, komen wij in actie.”
Binnerts: ,,Als de Luchtverkeersleiding zegt dat er niet lager wordt gevlogen dan 1800 meter en dat in werkelijkheid meestal een stuk hoger wordt gevlogen, dan presenteren de tegenstanders die 1800 meter tóch als waarheid. Die hardnekkige beeldvorming is storend. Het is het feitenvrij spuwen van informatie.”
Actiegroepen
Okkerse: ,,Actiegroepen krijgen veel aandacht, te veel. Laatst een mevrouw die met een dode boom naar Den Haag reed met een heel verhaal over fijnstof. Vervolgens staat die foto pontificaal in allerlei media, alsof het weet ik veel wat voor grote actie was. Maar het waren drie mensen, drie! Het is mij niet gezegd dat de actiegroepen massa’s mensen vertegenwoordigen. Ze maken vooral veel lawaai, weten het podium te krijgen. Dat doen ze knap. Met hun protest oefenen ze veel invloed uit.”
Binnerts: ,,Vooral ook via sociale media. Ze creëren veel reuring. Om de zoveel minuten een tweet. Ik snap niet waar ze de tijd vandaan halen, ongelooflijk hoor.”
Het fanatisme van tegenstanders gaat soms ver. De initiatiefnemers van Lelystad Airport Moet Door hebben het aan den lijve ondervonden. Op sociale media worden ze uitgemaakt voor onbetrouwbare lobbyisten die door Schiphol worden betaald om Lelystad Airport te promoten. ,,Complete onzin”, stelt Okkerse. ,,Wij krijgen hier geen van drieën geld voor. Hier zitten mensen aan tafel die wel vaker onbezoldigd dingen voor de samenleving doen.”
Bart Jan Binnerts: ,,In Lelystad zijn we gewend dat we alles moeten bevechten. Of het nu om een snelweg gaat, het verlengen van een spoorlijn, het behouden van ons ziekenhuis of de opening van het vliegveld. Niets gaat hier vanzelf.”
Bart Jan Binnerts: ,,In Lelystad zijn we gewend dat we alles moeten bevechten. Of het nu om een snelweg gaat, het verlengen van een spoorlijn, het behouden van ons ziekenhuis of de opening van het vliegveld. Niets gaat hier vanzelf.” © Foto Freddy Schinkel
Verdoorn: ,,Ik heb wel eens een mail gehad waarin iemand schreef te weten waar mijn kinderen wonen. Er zijn steeds meer mensen die niet meer openlijk durven zeggen dat ze Lelystad Airport een goed idee vinden.”
Binnerts: ,,Ondernemers die ons steunen, bijvoorbeeld. Die stonden met hun bedrijfsnaam op onze website. Ze werden door hun hoofdkantoor gesommeerd om de bedrijfsnaam als de sodemieter van de website te halen. Omdat de winkels van hetzelfde concern op de Veluwe er gelazer mee kregen. Dat gaat ver. Of bedrijven die online hele slechte recensies krijgen van niet bestaande klanten, alleen omdat ze het vliegveld steunen. Dat vind ik geen manier van doen, het is geen fair play.”
Toch blijven de kartrekkers van Lelystad Airport Moet Door optimistisch. Het vakantievliegveld gaat er komen, het liefst in 2020. ,,Wij vertrouwen erop dat de overheid haar woord houdt”, zegt Okkerse. ,,Ik begrijp hoe de politiek werkt, maar uiteindelijk moeten er wél beslissingen worden genomen. En hier laat je geen kabinet over vallen. D66 denkt wel twee keer na voordat ze het op nieuwe verkiezingen laat aankomen, want dan heeft die partij echt een probleem.”
Binnerts: ,,In Lelystad zijn we gewend dat we alles moeten bevechten. Of het nu om een snelweg gaat, het verlengen van een spoorlijn, het behouden van ons ziekenhuis of de opening van het vliegveld. Niets gaat hier vanzelf.”
Verdoorn: ,,En als Lelystad Airport straks eenmaal open is, zullen de meeste mensen vooral de voordelen zien. Voor inwoners uit het oosten betekent het een vliegveld om de hoek, snel bereikbaar, geen files en geen torenhoge parkeertarieven zoals op Schiphol. Je zult zien dat de boe-roepers straks vooraan in de rij staan om in te checken.”
Geplaatst door Wim uit Castricum