Platform Vlieghinder Kennemerland
 

D66 wil hogere vliegtax en nachtsluiting Schiphol

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 319 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
krimp_cropped.jpg
Krimp
Credit: rawpixel

D66 wil een hogere en gedifferentieerde vliegtaks, ook transferpassagiers belasten, voorkomen dat Lelystad Airport opengaat voor passagiersvluchten en Schiphol sluiten tussen 23 en 7 uur. Ook wil de partij dat Nederland zich in Europees verband in gaat zetten voor een kerosinetaks en een hogere bijmengverplichting van biokerosine. Dat blijkt uit het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma.

“D66 wil een eerlijke vliegbelasting. Dit realiseren we door verschillende belastingen toe te passen op korte, middellange en lange vluchten: hoe verder je vliegt, hoe meer belasting je betaalt. Daarnaast belasten we de Business Class zwaarder dan Economy Class”, schrijft D66. De partij wil ook een veel hogere vliegtaks voor passagiers in privéjets.

“Tenslotte belasten we ook transferreizigers om op die manier het vliegen op korte afstanden te ontmoedigen en de koppeling tussen vliegen en de trein op het Europese continent financieel aantrekkelijker te maken”, vervolgt de partij.

De steun voor een vliegtaks voor transferpassagiers is niet verrassend. Donderdagavond kreeg een CDA-motie om die in te voeren een meerderheid in de Tweede Kamer, met steun van onder meer D66. In de komende weken moet duidelijk worden of en wanneer die taks er echt gaat komen. In de luchtvaartsector, en dan met name bij KLM, is daar geschrokken op gereageerd. Nederland zou dan het enige land in Europa zijn dat transferpassagiers vliegtaks laat betalen.

Schiphol en Lelystad

D66 vervolgt in het programma: “Om de overlast en de gezondheidsschade voor omwonenden van Schiphol terug te dringen, pleit D66 voor een nachtsluiting van Schiphol tussen 23.00 en 7.00 uur. Lelystad Airport kan niet open. De opgaven op het gebied van klimaat, biodiversiteit en leefkwaliteit zijn dusdanig groot dat het openen van een nieuwe luchthaven niet verantwoord is.”

Verder wil de partij korte vluchten afbouwen, investeren in internationale treinen en het aangekondigde CO2-plafond ook voor regionale Nederlandse luchthavens gaat gelden en sneller verlaagd wordt. D66 noemt in het verkiezingsprogramma geen concreet aantal voor hoeveel Schiphol moet krimpen, maar bekend is dat de partij de plannen van ministers Harbers steunt.

Verkiezingsdossier luchtvaart:
- ChristenUnie wil Schiphol bijna halveren en stoppen met vluchten naar Londen
- FVD wil nog steeds nieuwe luchthaven in Noordzee
- Ook Volt, SP en Partij voor de Dieren willen minder luchtvaart en meer belasting
- JA21 tegen krimp Schiphol en voor verlaging vliegtaks
- BBB tegen Lelystad Airport en tegen krimp Schiphol
- PvdA-GroenLinks wil progressieve vliegtaks en stoppen met korte vluchten
- VVD steunt krimpplannen minister Harbers en wil ook nachtsluiting van Schiphol
- Ook CDA wil nachtsluiting en krimp Schiphol
- PVV wil dat Schiphol kan groeien

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht