Platform Vlieghinder Kennemerland
 

D66 en CU niet overtuigd van nieuw plan voor Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 874 
|
 nu.nl 
HvS_logo-eu.jpg

D66, ChristenUnie en CDA zijn niet overtuigd van het nieuwe plan van het kabinet voor de luchthaven Lelystad Airport. Volgens de regeringspartijen zet het nieuwe plan de deur open voor vliegmaatschappijen van buiten Schiphol.
"Dit is niet genoeg", zegt Jan Paternotte van regeringspartij D66 over het nieuwe plan. Ook Eppo Bruins van de coalitiepartner CU en Mustafa Amhaouch van CDA laten weten niet overtuigd te zijn.

Lelystad moet vakantievluchten van Schiphol overnemen. Een eerder voorstel hiertoe kreeg geen groen licht van de Europese Commissie, omdat de herverdeling niet in overeenstemming is met de Europese richtlijnen. Dat een luchtvaartmaatschappij voorheen niet op Schiphol vloog, mag voor Lelystad Airport geen reden zijn om dat bedrijf te weigeren.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft nu een nieuw plan naar Brussel gestuurd. Daarin staat dat maatschappijen die verhuizen van Schiphol naar Lelystad voorrang krijgen bij de verdeling van de eerste 25.000 starts en landingen op Lelystad.

Paternotte: 'Voor ons verandert er niets'

Bruins vraagt zich af hoe de minister met het nieuwe plan wil voldoen aan de wens van de Kamer. "Ik zie het muizengaatje nog niet." Lelystad is alleen bedoeld om vakantievluchten van Schiphol over te nemen en mag niet zelfstandig groeien. Het nieuwe plan zet de deur open voor vliegmaatschappijen van buiten Schiphol.

D66 en ChristenUnie willen dat Lelystad alleen mag worden gebruikt voor vakantieverkeer afkomstig van Schiphol. "Voor ons verandert er niets", aldus Paternotte. Zolang er geen antwoord uit Brussel is gekomen, wil hij dat er geen onomkeerbare stappen worden gezet en er geen besluit wordt genomen over de openstelling van Lelystad.

Het zal enkele maanden duren voordat Brussel reageert op het nieuwe voorstel.

Nieuw plan minister moet maatschappijen naar Lelystad Airport bewegen. Lees hier.

Bedrijven mogen volgens plan naar alle bestemmingen vliegen

Volgens het nieuwe plan mogen maatschappijen vanaf Lelystad naar alle bestemmingen vliegen, mits het past "binnen de luchthaveninfrastructuur". De bestemmingenlijst wordt geschrapt. In een eerder plan was het zo dat ze alleen mochten vliegen naar vakantiebestemmingen.

Ook staat er in het nieuwe plan dat de vrijgekomen ruimte op Schiphol alleen gebruikt mag worden voor vluchten met meer dan 10 procent overstappers.

De opening van Lelystad is al twee keer uitgesteld en is nu gepland voor 2020. In de omliggende provincies is veel weerstand tegen de uitbreiding. Er wordt gevreesd voor geluidsoverlast.

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1

Een bestemmingen lijst. Lang leve het liberalism en economische vrijheid.
Nee meneer,u mag niet op vakantie naar timboektoe. Die bestemming is niet goedgekeurd door de overheid. Lijkt op de voormalige ussr.
Geen woord over overlast,overlast is dan ook niet de reden voor uitstel lelystad.

Misschien kan plan wel werken trouwens. Bijvoorbeeld door over 2 jaar de normen voor overlast aan te passen en het dan na die eerste 25k op slot te gooien.
Maar dat zal ook wel weer niet de bedoeling zijn.

Geplaatst door M. uit Heemskerk

Als er niet gevloegen wordt op Lelystad, veroozaakt dat ook geen kersine lozingen, ultra fijnstof, CO2, NOx, vervuild blusschuim, geluidshinder, etc.
Kortom minder zieke mensen en minder verpest mileu en klimaat.

Geplaatst door M

En voor de VVD’ers het scheelt ook nog een heel hoop belastingvrijstellingen.

Geplaatst door Sara

@M Heb zelfde ideeën. Een vraag ook. Heeft iemand ooit officiële documentatie gezien over kerosine lozingen? Dit omdat ik regelmatig de laatste maanden een scherpe vettige lucht waarneem bij een bepaalde wind. Het is vaak bij bepaald baan gebruik. Twijfel toch wat het is. Ik denk dus kerosine. Maar het ruikt niet zo lekker als tankstation. Het heeft echt een uitlaat smeer olie component. Het slaat op je ogen neus. Maar ik heb dan ook zeer gevoelige sensoren. Helaas: Net twee nachten achter elkaar mogen slapen...en weet dan dat jullie het nu weer hebben. Het spijt me!. Maar ik had het echt nodig. Heb gezocht naar Kerosine lozingen. Maar niks gevonden wel hoor ik er veel over van mensen die in de buurt van Amsterdamse bos wonen. Ze zeggen het mag niet maar je ruikt het vaak. Als je Googled. Kom je wel Twitter en klacht.nl uitlatingen tegen over kerosine luchten. Ik ben benieuwd hoe ze deze wegboetseren? Fijne dag vandaag. Straks misschien schaatsen! O nee. Dan komt de hel weer over mijn huisje heen. Strak zonnetje. Ijs op slootjes. Ultiem geluk. Ijspret. Kindjes op het ijs met slappe enkeltjes en een stoeltje. Twee oude van dagen hand in hand. Zij op kunst schaatsen hij op Noren. Maar dan komt Mordor ook. Oostenwind. 250 meter over de polder heen. Weg winter geluiden. Het ergste is dat het leven dan voor iedereen om me heen door gaat. Niemand lijkt zich te storen. Het is 85- 89 db op mijn app. Om twee min soms. 300 per dag. Ik vraag ze dan...buiten op het ijs. Bijna in tranen. "Maar hoor je dit niet?" "Hè wat zeg jè?" "Oo dat. Nee je went er aan." Daarom wil ik dat Lelystad niet op deze manier opengaat. Ik wil niet meer dat mensen hier aan wennen. We moeten ons niet tegen elkaar uit laten spelen. Het sijpelt toch steeds door : Lelystad die vakantie vluchten over moet nemen... ed luister goed. Voor elk vliegtuig dat naar Lelystad gaat krijgen we er meer terug!.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

"Lelystad is alleen bedoeld om vakantievluchten van Schiphol over te nemen en mag niet zelfstandig groeien."

Ik ben tegen vliegveld Lelystad en luchtvaartgroei in het algemeen maar dat nephyprocriete gelul van CU en D66 slaat natuurlijk ook helemaal nergens op.

Niet de soort vlucht (vakantie/zaken/transport) moet leidend zijn maar het aantal vluchten en de daarmee samenhangende overlast en vervuiling.

D66 maakt zichzelf volledig belachelijk met een nikszeggend standpunt. Net als dat door hun gewenste onderzoek naar Schiphol verplaatsen naar zee.

Schiphol is groter dan Amsterdam binnenstad en voor 90% volledig recent aangelegd en vernieuwd. Dat ga je toch niet platgooien om voor 100 miljard of (veel) meer opnieuw aan te leggen in zee! Over verspilling van energie en geld gesproken!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

@sara

Kerosine lozingen gebeuren meestal boven de Noordzee als zo,n vliegende klimaatsloper problemen heeft en terug moet naar shithol.
Als je even op Google Maps kijkt zie je een beetje links vh midden op Shithol Zuid-Oost een aantal witte ronde tanks staan.
Ik denk dat hier de kerosine en andere brandstoffen worden opgeslagen en elke tank zal waarschijnlijk wel voorzien zijn een een ontluchtings en of een beluchtingssysteem om temperattursverschillen en daarmee de druk in de tanks te kunnen regelen.

Tja en dan de vliegende klimaatslopers..........als die starten dan gaat er aardig wat kerosine door die straalmotoren heen en dat is geen kattenpis wat er dan aan liters verbruikt wordt (zwembaden vol). En dat ruik je ook.

Rest mij nog te zeggen, sterkte daar in je app. De wind is inmiddels gedraaid naar het oosten dus zijn wij weer aan de beurt met de starts van die verdomde Polder en Zwanenburgbaan.

Geplaatst door sara

Ik denk dan dat het wel geur is van vliegverkeer zelf. Het is hier nu stil. Maar morgen gaat het sneeuwen dus dan hebben jullie weer even rust.