Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Corendon wint rechtszaak om nachtvluchten Schiphol

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 796 
|
 De Gooi- en Eemlander 23 mei 2017 
tb_Coredon_PH-CDF.jpg

Vakantievlieger Corendon heeft een kort geding om genoeg nachtvluchten deze zomer op Schiphol gewonnen. Maandag kwam het vonnis van de rechtbank Haarlem in handen van deze krant.

„Daarmee zijn de vliegreizen naar de zon van duizenden Nederlandse toeristen gered. Omdat we nu alle door ons aangevraagde vakantievluchten met vertrek vroeg in de ochtend en aankomst ’s avonds laat mogen uitvoeren, hoeven prijzen ook niet omhoog.” Dat zegt Corendon-topman Steven van der Heijden in een reactie.
Omwonenden van Schiphol vinden deze vluchten een nachtmerrie. In de Omgevingsraad Schiphol, waarin alle partijen meepraten, is afgesproken dat het aantal nachtvluchten al dit jaar zou afnemen van 34.000 naar 32.000.

Maar pas volgend jaar wordt dat wetgeving. KLM, Transavia en TUI zou dat niet raken, omdat zij ’historische rechten’ hebben. Corendon heeft die niet en dreigde tientallen miljoenen schade te lijden.

Blaam


Omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie, stapte Corendon naar de rechter. Ook de 2.500 nachtvluchten die nog ’in reserve’ zijn gehouden voor ongeplande landingen, moeten volgens het vonnis worden vrijgegeven. De verdeling van deze schaarse vliegtijden is in handen van een onafhankelijke ’slotcoördinator’.
Die reageert verbolgen. „De uitspraak dwingt ons Corendon voor te trekken boven andere luchtvaartmaatschappijen die ook ’s nachts willen vliegen.”
De rechter vindt dat Schiphol ook blaam treft door zelf een besluit te nemen hoeveel er in de nacht gevlogen mag worden. Dat wordt officieel in het zogeheten Operationeel Schiphol Overleg (OSO) besloten, maar daar kwam men er niet uit.
„Na het ontbreken van overeenstemming heeft Schiphol toch een knoop doorgehakt, maar was hiertoe niet bevoegd”, zo staat in de uitspraak.
Die conclusie is pikant, want de luchthaven zegt dat de slotcoördinator altijd bepaalt wie wanneer vliegt. Schiphol wil hier niet op ingaan. „Wij hebben kennis genomen van de uitspraak en bestuderen de gevolgen”, aldus de woordvoerder.

Bekijk bericht op "De Gooi- en Eemlander 23 mei 2017"

Reacties op dit bericht