Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Cora en Carola hebben een list verzonnen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 834 
|
 barneveldsekrant.nl 
HvS_Logo-rijksoverheid-instrastructuur-en-Waterstaat.png

BARNEVELD - ,,Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft na lang zoeken een list verzonnen om de natuurvergunningplicht voor Lelystad Airport te ontduiken." Dat zegt Robert Tieskens van de Stichting Red de Veluwe. De stichting beraadt zich op juridische stappen.

,,De list staat in de brief van 13 november 2019 van Carola Schouten aan de Tweede Kamer. Op pagina 6 staat dat het kabinet van plan is om een regeling in te voeren zodat projecten zonder benodigde natuurvergunning achteraf worden gelegaliseerd. Op grond van die brief geldt dat ook voor Lelystad Airport."

Stichting Red de Veluwe is van mening dat deze 'oplossing' in strijd is met het arrest van het Europese hof en de uitspraak van de Raad van State over het PAS. ,,Het is namelijk in strijd met deze rechtspraak om projecten te legaliseren die eigenlijk een natuurvergunning hadden moeten aanvragen. In de beoogde regeling wordt precies hetzelfde gedaan als in het PAS: er worden weer projecten uitgezonderd van de vergunningplicht. Wij komen daarom tot de conclusie dat het kabinet aankoerst op juridische procedures en opnieuw moet worden teruggefloten door de rechter. Alle sectoren moeten zwaar bloeden maar deze regeling lijkt er te moeten komen om weer de luchtvaart de hand boven het hoofd te houden", aldus Tieskens.

Brief
Volgens de brief van Schouten gaat het om een collectieve regeling: een regeling die er voor moet zorgen dat de uitspraak van de Raad van State van 29 mei alleen werkt voor nieuwe gevallen, legt Tieskens uit. ,,Voor projecten die op die 29e mei 2019 volledig of bijna volledig waren gerealiseerd of waarvoor in elk geval onomkeerbare significante investeringsverplichtingen waren aangegaan hoeven de initiatiefnemers geen Natura 2000-vergunning te hebben. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat zij destijds hun projecten bij het PAS hadden moeten aanmelden en laten zien dat de stikstofuitstoot van het project onder een bepaalde grenswaarde bleef."

Lelystad Airport
Bij de huidige stand van zaken zal volgens Red de Veluwe het project Lelystad Airport aan deze voorwaarden kunnen voldoen. Tieskens: ,,Dit is slecht nieuws voor de Veluwe, haar inwoners en de recreatiesector. Dit betekent ook dat mogelijk andere ontwikkelingen in Gelderland moeten worden stopgezet doordat de stikstofruimte word opgesoupeerd door vliegveld Lelystad. Iedereen moet binnenkort 100 kilometer per uur rijden over de Veluwe maar Lelystad Airport mag straks ongebreideld stikstof over de Veluwe uitstrooien."

Geen handhaving
minister van LNV zegt in de brief ook dat ze niet gaat handhaven op de activiteiten die in aanmerking komen voor de regeling. ,,Daarmee zegt ze dat Lelystad Airport open kan zonder dat er wordt ingegrepen", concludeert Tieskens.

Bekijk bericht op "barneveldsekrant.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bastiaan uit Heemskerk

Dit kan toch niet waar zijn in Nederland?
Ik was al verbaasd van de stuken uit de brief die in op Twitter las. Dit klinkt heel onwerkelijk voor een land met een democratie en met wetten.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Dit is toch een rechtsstaat onwaardig? Een ministerie hoort het goede voorbeeld te geven.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Met "onomkeerbare significante investeringsverplichtingen" kun je ervoor zorgen dat alles door kan gaan als je er maar voldoende geld in hebt gestopt voor 29 mei 2019. Sluw maar volledig in lijn met het gedrag van de overheid en de vliegsector.

De voorbeeldfunctie van de overheid is allang zoek, binnenkort duizenden nieuwe mensen gepakt met herrie de rest van hun leven voor de aandeelhouders van de KLM-groep! Zo werkt het neo-liberalisme.

En u mag straks wel investeren in een warmtepomp om van het gas af te gaan. Wordt u al enthousiast?