Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Continu vliegherrie meten en insturen naar donderdorp.nl

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 668 
|
 schipholwatch.nl - 06-10-2021 
Nomos_28_Limmen_hvs.JPG

SchipholWatch zijn geruime tijd bezig geweest om een continu meetprogramma te ontwikkelen voor de Raspberry. Om verschillende redenen is dat niet gelukt, maar er blijkt gewoon een ‘kant en klare’ oplossing voorhanden te zijn.

Het Duitse European Aircraft Noise Services (EANS) registreert de data van al die metingen en biedt in samenwerking met een aantal leveranciers meetpunten aan vanaf 185 euro per stuk.

De zo gemeten vliegtuigoverlast wordt door de website donderdorp.nl van het Platform Vlieghinder Kennemerland meegenomen in openbaar toegankelijke overzichten. Daarmee kan een aanzienlijke verfijning ontstaan van de metingen rond Schiphol.

EANS is een organisatie zonder winstoogmerk die al jarenlang metingen verricht en registreert van vliegtuigoverlast. Begonnen in Duitsland beschikt de organisatie inmiddels over meetpunten in Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland.

Twee leveranciers
Particulieren, buurten en gemeenten kunnen hun geluidsmeters aansluiten op het netwerk om zo mee te werken aan het creëren van een steeds beter beeld. De meetpunten biedt EANS niet zelf aan, maar via twee leveranciers: GfS en AK Modul-bus.

GfS biedt een kant-en-klaar meetpunt aan dat de koper slechts hoeft aan te sluiten. Dat meetpunt is uitgerust met een waterdichte microfoon en dient ook als weerstation. Het meetpunt verstuurt de verzamelde metingen zelfstandig naar EANS.

De prijs van dit apparaat wordt niet op de site vermeld, maar is opgevraagd door SchipholWatch. Het bedrijf zal dit later doorgeven, zodat we deze hier kunnen vermelden. Gezien de gebruikte technologie zal dat geen goedkoop product zijn.

Een goedkopere oplossing komt van AK Modul-Bus dat voor 185 euro een meetpunt aanbiedt, eventueel aan te vullen met een microcomputertje Raspberry-PI voor de datacommunicatie tussen het meetpunt en de database van EANS.

Het meetpunt van AK kan ook op een continu werkende pc worden aangesloten om de data naar EANS – en dus naar donderdorp.nl – te versturen. De microfoon die bij dit pakket wordt geleverd, is niet waterdicht, dus dient beschut te worden gemonteerd.

Gratis software
Hoe dit apparaat moet worden aangesloten, staat uitgebreid beschreven op de site van EANS. Ook kan daar de gratis software worden verkregen die nodig is voor de metingen en datacommunicatie.

Zo gauw een nieuw meetpunt van EANS aangesloten is op het netwerk, heeft donderdorp.nl toegang tot deze gegevens en worden de metingen opgenomen in hun database.

Gebruikers en anderen in de buurt kunnen dan eenvoudig dagelijks een overzicht ontvangen van alle passerende vliegtuigen, inclusief hoogte en gemeten geluidsniveau.

Voor particulieren is aansluiting op het EANS-netwerk gratis. Bewonersgroepen of gemeenten betalen een kleine jaarlijkse vergoeding.

Bekijk bericht op "schipholwatch.nl - 06-10-2021"

Reacties op dit bericht