Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Conclusie actiegroepen: ‘Politiek is klaar met Lelystad Airport’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 362 
|
 meppelercourant.nl - 20-09-2023 
1024px-Lelystad_Airport_control_tower.jpg
Verkeerstoren Lelystad Airport
Credit: Bennie91

Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL), die tegen de dreigende uitbreiding van laagvliegroutes en vluchten vanaf Lelystad Airport zijn, hebben de concept verkiezingsprogramma’s geanalyseerd. Conclusie: een politieke meerderheid is tegen de opening voor de grote commerciële luchtvaart.
SATL is een burgerbeweging die 24 actiegroepen verenigd en Nederlanders wil behoeden voor de schadelijke laagvliegroutes over grote delen van het land, waaronder deze regio.

‘Alleen de VVD en de meer radicaal rechtse partijen zijn nog voor de opening. Geen van de partijen uit het politieke midden toont zich vandaag de dag voor opening van Lelystad Airport. Met name de omslag in denken die het CDA hierin maakte valt op. Het CDA zette een stap voorwaarts in het denken over brede welvaart en klimaat: Lelystad Airport definitief niet open voor de grote commerciële luchtvaart’, schrijft SATL in een persbericht.

Laatste reddingsboei
In aanloop naar de vorige landelijke verkiezingen in 2021 namen BBB, PvdA, ChristenUnie en VOLT dit standpunt al in. Zij volgden daarmee het eerdere voorbeeld van onder meer GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren, die hier altijd al zo over dachten. ‘Daarmee lijkt Lelystad Airport alleen nog rechts als laatste reddingsboei te hebben. In de verkiezingsprogramma’s van partijen zoals JA21 en in mindere mate de VVD, gaat het pro-Lelystad-Airport-standpunt samen met het verwerpen van klimaatmaatregelen en het bagatelliseren van de consequenties voor leefomgeving en natuur.’

Op moment van schrijven zijn de verkiezingsprogramma’s van NSC en D66 nog niet bekend. Komende maanden blijft SATL de politieke verkiezingsprogramma’s op de voet volgen. Op stemhoger.nl zijn de standpunten per partij ten aanzien van Lelystad Airport in het bijzonder én die van de luchtvaart en de Schiphol Groep in het algemeen te lezen. Per politieke partij geeft SATL een voorlopig stemadvies.

Direct na de verkiezingen brengt SATL de mogelijke coalitiecombinaties in kaart. Daarbij maakt de groep een inschatting van de kans dat de openstelling van Lelystad Airport onderdeel uit gaat maken van een eventueel coalitieakkoord.

Bekijk bericht op "meppelercourant.nl - 20-09-2023"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

‘Alleen de VVD en de meer radicaal rechtse partijen zijn nog voor de opening.’ Hieruit is onmiddellijk een stemadvies te destilleren!

Ik bepleit een 'optimale vaste vliegroute' over de woning van dhr. Eerdmans van JA21, liefst op 600m hoogte. Dan kan die het ook eens ervaren!

Ik wens de omwonenden van Lelystad (en verre omstreken) een definitief einde van dit idiote idee!

Nu nog doorpakken voor de andere regio’s (Schiphol, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam, …).

Luchtvaartgroei is niet meer te verkopen!