Compensatie omwonenden Schiphol
|
| | digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl

Strooien met euro's niet zonder voorwaarden
Credit: pixabay
Veel omwonenden van Schiphol hebben er bijna zes jaar op moeten wachten, maar eindelijk komt er compensatie voor geluidsoverlast van de luchthaven. Op vragen van de NOS heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maandag bekend gemaakt dat circa drieduizend huishoudens een financiële tegemoetkoming krijgen.
Ministerie geeft gevolg aan uitspraak rechter
Het gaat om de periode 2017 tot 2019. De afgelopen jaren was de geluidsoverlast daar hoger dan officieel is toegestaan, maar er werd niet ingegrepen. De Inspectie Leefomgeving en Transport deed dat niet, omdat er nieuwe regels aan waren gekondigd met hogere geluidsnormen.
Een onafhankelijke commissie oordeelde dat omwonenden die in 2020 naar de rechter waren gestapt recht hadden op compensatie. Eerder dit jaar ging het ministerie er nog van uit dat het om zo’n 4.600 adressen zou gaan. Nu blijkt dat 1.600 huishoudens uiteindelijk geen aanvraag hebben gedaan, zegt het ministerie tegen de NOS.
Alfred Blokhuizen van Schiphol Watch noemt als een van de oorzaken dat mensen afhaken dat de compensatie ’een fooi’ is. Ook is er een kans dat je verzoek wordt afgewezen. Hij ziet het als een ’soort moeheid richting de overheid’. De meeste vergoedingen liggen volgens het ministerie tussen de 50 en 2.200 euro.
Er zijn volgens het ministerie veel aanvragen gekomen van mensen die wonen buiten het gebied dat in aanmerking komt. Zo’n 2.200 verzoeken zijn afgewezen. Over zo’n 300 aanvragen moet het ministerie nog een besluit nemen. Eind oktober of begin november maakt het ministerie de compensatie over. In totaal gaat het om een bedrag van 5,5 miljoen euro.
Vanaf aankomend voorjaar gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport wel weer handhaven op de bestaande geluidsnormen. Dat betekent dat er vanaf dat moment op Schiphol ruimte is voor maximaal 460.000 vluchten per jaar. Vanaf november 2024 gaat dat terug naar 452.500 vluchten per jaar. Bekijk bericht op "digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl"
Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest
‘Er zijn volgens het ministerie veel aanvragen gekomen van mensen die wonen buiten het gebied dat in aanmerking komt. Zo’n 2.200 verzoeken zijn afgewezen.’ Dit verbaast me niets, mensen kunnen wel degelijk terecht compensatie aanvragen, maar door de te hoge Lden-grens van 58 dB(A) Lden is het standaard antwoord: ‘Helaas, u valt buiten de norm’. Ook onder de vaste routes krijgen velen straks dit antwoord. Dit laat zien dat er aanvullende geluidsmaten nodig zijn om omwonenden te beschermen tegen overmatige herrie en gezondheidsschade, b.v. Nmax50 (Maximaal aantal passages (per tijdseenheid) over een locatie boven de 50 dB(A) LAmax.) Reken maar dat de sector dit gaat tegenhouden!