Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Commentaar -  Vliegen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 740 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
hvs_egmonbinnen_DSC_2553.jpg

Commentaar door Maaike Oppenkamp

Het is een paradox. Reizigers die de aarde over trekken zijn vaak geïnteresseerd in al het moois dat de wereld te bieden heeft. Andere culturen, exotische gewoonten, overweldigende natuur. Maar om al dat fraais te kunnen bewonderen, stappen ze massaal in het vliegtuig. En juist de luchtvaart is een grote vervuiler waardoor al die mooie natuur op deze planeet onder druk staat.

In Zweden heeft een aantal politici en beroemdheden laten weten niet meer te willen vliegen. Ze hebben er een woord voor: vliegschaamte. Het woord is ook komen overwaaien naar Nederland waar groeperingen als de Jonge Klimaatbeweging Nederlanders ook probeert te bewegen het vliegtuig te laten staan. Met de hashtag #ikreisanders proberen ze reizigers bewust te maken van alternatieven. Met name voor de korte Europese tripjes.

Maar op de vakantiebeurs voor bijzondere reizen die dit weekend werd gehouden, bleken die alternatieven nog lang niet populair. Ja, men wil best wel op reis per trein met de Transsiberië Express, maar dan wel eerst vliegen naar Moskou. Zes op de tien Nederlanders vliegt een of meerdere keren per jaar. En daar is die paradox weer. Als we blijven vliegen, vervuilen we de boel en is er straks geen moois meer om te zien. Dus toch maar een keertje met de trein vakantie.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht