Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Commentaar: Juridische Schipholtruc helaas geen verrassing

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 702 
|
 digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl 
RBV_HvS.png

Commentaar van Anton Diedrich`(NHD)

We weten inmiddels hoe de Nederlandse overheid omgaat met schadevergoedingen aan inwoners. Vraag maar aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de Groningers die onder de uiterst profijtelijke gaswinning hebben geleden - en nog altijd lijden.

Dus dat de overheid een doortrapte juridische truc probeert toe te passen bij het compenseren van omwonenden van Schiphol voor de geleden geluidsoverlast en luchtvervuiling, mag geen verrassing heten.

Het goede nieuws is: minister Harbers, die over de luchthaven gaat, heeft 4.600 gezinnen aangeschreven dat ze geld kunnen krijgen. Het slechte nieuws: heel veel andere gezinnen krijgen niets. Een veelvoud van die 4.600. Terwijl ze soms nog dichter bij de luchthaven wonen, alleen is het decibelmetertje in hun wijk anders afgesteld.

Uit een paragraaf die niet bekend had mogen worden, maar per ongeluk toch publiek werd, blijkt dat deze vergoedingsregeling vooral bedoeld is om straks tegen een rechter te kunnen zeggen: ziet u wel, we zijn actief bezig met een compensatieregeling. Om andere klagers een stukje gras voor de voeten weg te maaien.

Nu deze paragraaf toch is gepubliceerd, zegt het vooral tegen de rechter: ziet u wel, de overheid probeert stiekem mensen te benadelen die toch al nadelige gevolgen ondervinden van de drukte op Schiphol.

Belangrijker is nog wat dit niet tegen een rechter, maar tegen de Nederlandse bevolking zegt. Het zegt: de bestuurders van het land mogen dan door het volk worden gekozen, maar ze zijn er helemaal niet voor het volk. Je mag hopen dat de bestuurders naast ons staan in de ongelijke strijd tegen het grote geld, maar ze staan nog veel vaker tegenover de eigen bevolking, en zij-aan-zij met de veroorzakers van ellende.

De afgelopen vier kabinetten hebben heel veel kapot gemaakt. Niet op de laatste plaats het vertrouwen van de bevolking in de politiek.

Och, konden we maar terugkeren naar een tijd waarin dit soort valse trucs nog wél als een verrassing zouden komen.

Bekijk bericht op "digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Verlies in kwaliteit van leven door de bewuste, en te voorkomen, aantasting van de kwaliteit van de leefomgeving van burgers, nota bene een grondrecht, is niet afkoopbaar. Het dient te stoppen, en daarnaast kan er schadevergoeding worden betaald voor reeds geleden schade. De overheid gaat in Groningen toch ook niet door met het aanrichten van schade? Gaswinning wordt gestopt en compensatie voor reeds geleden schade volgt.