Platform Vlieghinder Kennemerland
 

College: geen direct gevaar door bodemvervuiling bij Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 663 
|
 witteweekbladnieuw-vennep.nl - 12-09-2019 
tb_leefomgeving_castricum_Kerkedijk.jpg

De bodemverontreiniging op verschillende plekken rond de luchthaven Schiphol vormt geen direct gevaar voor mens en milieu. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders geantwoord op schriftelijke vragen van de fractie van GroenLinks.

Fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks sloeg kort geleden groot alarm nadat uit metingen van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied bleek dat grond en grondwater rond Schiphol verontreinigd is met de niet afbreekbare stof PFOS. Het raadslid liet blijken zich ernstige zorgen te maken over de gevolgen voor mens en dier.

INCIDENT
De bodemverontreiniging is het gevolg van een incident met een sprinklerinstallatie in een KLM-hangar in de zomer van 2008, waarbij de grond vervuild raakte met PFOS. In totaal 50.000 kubieke meter grond werd vervuild met 143 kilo PFOS, dat behoort tot de zeer giftige stoffen.

Vorig jaar ontstond er onrust over de vervuiling, toen de vervuilde grond vanaf Schiphol-Oost werd vervoerd naar een terrein bij Aalsmeerderbrug. Met name inwoners van Rijsenhout maakte zich grote zorgen over de vele vrachtauto's vol verontreinigde grond. De provincie Noord-Holland heeft Rijsenhout toegezegd hen na de zomer op de hoogte te stellen van de laatste metingen.

GRONDAFGRAVING
Raadslid Ballieux wilde onder meer van het college weten of de grondafgraving op Schiphol-Oost niet stilgelegd had moeten worden. Het college antwoordt nu dat dit niet het geval is. Volgens B en W is de operatie volgens de geldende regels verlopen.

Het college laat ook duidelijk blijken dat er geen enkele reden is voor paniek. De vervuilde grond met PFOS is ondergebracht op tijdelijke opslaglocaties in afwachting van een permanente plek. Die locatie wordt in gebruik genomen zodra de ruimtelijke procedures zijn afgerond.

BELEIDSREGELS
De gemeente heeft eerder al speciale beleidsregels opgesteld voor de aanpak van verontreinigde grond als PFOS en het verwante PFOA. Volgens B en W zijn die regels in dit geval goed nageleefd.

Bekijk bericht op "witteweekbladnieuw-vennep.nl - 12-09-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Ik meen mij te herinneren dat er al vele malen waarschuwingen (en een boete) zijn uitgedeeld ivm het gebruik van een vervuilend ontdooiings-middel voor vliegtuigen.
Maar nu is er gelukkig niets aan de hand.