Platform Vlieghinder Kennemerland
 

CO2-uitstoot luchtvaart stijgt met 3%

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 926 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
hvs_lvnl_DSC_2532.jpg

Door: Niek Vernooij

DEN HAAG - De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,8 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Maar de CO2-uitstoot van de luchtvaart nam in dezelfde periode met ruim 3 procent toe. "Dit komt grotendeels door meer vliegbewegingen'', aldus het CBS.

De CO22-emissies van de transportsector stegen in het tweede kwartaal met ruim 1 procent. De transportsector was in het tweede kwartaal goed voor bijna 16 procent van de totale uitstoot.

Dat ondanks de stijgende uitstoot in de transportsector de algehele CO2-uitstoot daalde was te danken aan het relatief zachte weer. Doordat minder gas nodig was voor verwarming, lag de CO2-uitstoot van huishoudens zes procent lager dan in het tweede kwartaal van 2017.

De transportsector was niet de enige sector waarin de emissie toenam. Het cluster landbouw, industrie en bouwnijverheid stootte in het tweede kwartaal bijna 2 procent meer CO2 uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De CO2-uitstoot van dit cluster bedroeg 24,5 procent van het totaal.

De CO2-uitstoot van huishoudens was ruim zes procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal bedroeg de uitstoot van huishoudens ruim 15 procent van het totaal. Verder was de CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, goed voor 10 procent van de CO2-uitstoot, ruim 9 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2017.


Opmerking redactie vlieghinder.nl.
In het originele artikel, te bereiken via onderstaande link, staat een overzicht naar sector.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Zo, dat schiet lekker op. Lang leven de luchtvaart. Niet dus...

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Inderdaad, en dan wij straks allemaal diep dokken om van het gas af te komen terwijl de luchtvaart lekker doorgroeit en alle voordeel weer teniet doet en ons verder trakteert op nog meer klote herrie! Gaan we dit accepteren? Lijkt me geen goed idee.

Geplaatst door anoniem1

Van gas af is niet eens vanwege milieu denk ik. Van gas af is omdat gas op is.

Zou het veel uitmaken voor co2 uitsoot? Thuis stoken of in centrale stoken en dan thuis electrisch koken verwarmen en warm water. Ik vraag me oprecht af hoeveel dit nu scheelt in de uitstoot op jaarbasis.
Zonne panelen is ander verhaal maar van gas af maakt volgens mij niet zo heel erg veel uit voor de uitstoot.

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/wonen-zonder-aardgas/

De winst lijkt vooral te komen van andere maatregelen zoals betere isolatie.

Geplaatst door anoniem1


Geplaatst door Jaap uit Bussum

Zo worden we niet gemotiveerd om als burger minder CO2 uit te gaan stoten; dweilen met de kraan open.

Geplaatst door M uit U

@Anoniem1: ze zouden al die herriebakken moeten slopen en als schroot aanbieden :-)

Maar het schiet zo lekker op met die CO2. Die vermindering is dus te danken aan het warme weer en niet aan ons goede gedrag. En gelukkig maakt de luchtvaart elke daling weer ongedaan.

Wel ironisch trouwens: de CO2 maakt ons klimaat warmer waardoor we onze verwarming minder aanzetten en dus minder CO2 produceren. Gelukkig worden we financieel elke keer afgestraft voor te lage energierekeningen door elke keer de prijzen te verhogen.....

Nou ja, nog even en iedereen heeft een airco. Hopelijk dan wel aangedreven door zonnepanelen.

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

De Partij voor de Dieren eist opheldering over het bericht dat de CO2-uitstoot van de luchtvaart wéér is gestegen. Kamerlid Van Raan vraagt de ministers Wiebes (EZK) en Van Nieuwenhuizen (I&W) om de luchtvaartsector, die zichzelf buiten het klimaatakkoord wist te lobbyen, flink aan te pakken. “De luchtvaartsector is hard op weg om de klimaatinspanningen van andere sectoren volledig ongedaan te maken”, aldus Van Raan.

Het feit dat de CO2-uitstoot van de luchtvaart wéér is gestegen toont aan dat de sector niet in staat is zelfstandig haar uitstoot te beperken, stelt Van Raan. “Het is tijd dat de regering ingrijpt en een einde maakt aan de onverantwoorde vrijbrief om te vervuilen. In een tijd waarin van alle sectoren klimaatinspanningen worden verwacht valt de uitzonderingspositie van de luchtvaart niet vol te houden. Als we de opwarming van de aarde willen beperken tot 1,5 graad Celsius, zal het aantal vliegbewegingen flink moeten dalen."

Lees hier de Kamervragen.