Platform Vlieghinder Kennemerland
 

CO2-uitstoot in beeld dankzij Tropomi

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 861 
|
 KNMI 
HvS_Tropomi.jpg

Satellietinstrument Tropomi meet stikstofdioxide (NO2) over de hele wereld. Via NO2 kunnen de hotspots van CO2 door verbranding van fossiele brandstoffen worden getraceerd. Dankzij Tropomi krijgen we dus ruimtelijk inzicht waar veel CO2 wordt uitgestoten. Zo kunnen de komende jaren wereldwijd de belangrijkste veranderingen in CO2 hotspots worden bijgehouden.

CO2 hotspots traceren via NO2


Op dit moment worden klimaatafspraken gemaakt tijdens de VN-klimaattop in de Poolse stad Katowice. Onderdeel van deze afspraken is het bijhouden van de geplande afname van de CO2-uitstoot wereldwijd. Er is behoefte een wereldwijd bewakingssysteem om te kijken of de nationale intenties voor CO2-reductie ook daadwerkelijk overal worden gerealiseerd. Met de NO2- metingen van Tropomi kunnen de hotspots van CO2 door de verbranding van fossiele brandstoffen worden getraceerd.

Tropomi NO2-beelden


De bijgaande figuren laten deze hotspots zien voor Europa en ook ingezoomd op Nederland. In Europa zijn alle grote stedelijke gebieden duidelijk waarneembaar. Ook de uitstoot van de scheepvaart is duidelijk waarneembaar vanuit de ruimte. Zelfs NO2 van wegtransport is te zien, zoals de Route du Soleil in Zuid-Frankrijk. Opvallend voor onze eigen omgeving zijn de hoge concentraties boven de havengebieden van Rotterdam en Antwerpen, Luchthaven Schiphol, en het Ruhrgebied in Duitsland. Verder zijn er verhoogde concentraties boven grote industriële complexen met een hoge CO2-uitstoot.

Naar een ruimtelijke verdeling van CO2-uitstoot


Naast het meten van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is het belangrijk om individuele bronnen van CO2 te kunnen traceren en kwantificeren. Hier wordt in Europa steeds meer onderzoek naar verricht. Ook zijn er plannen voor een opvolger Tropomi op een nieuwe Europese satelliet met een instrument voor CO2. Via NO2 kunnen de grote bronnen en de pluimen van vervuiling beter gekwantificeerd worden. Bij het KNMI onderzoeken we de kwantitatieve relatie tussen de gemeten concentraties van Tropomi en de uitstoot van luchtvervuiling. De dagelijkse variaties in het weer spelen hierbij een belangrijke rol.

Bekijk bericht op "KNMI"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Gerard uit Lelystad

Dit berichtje is van 11 december 2018! Sindsdien zijn er geen nieuwe afbeeldingen bekend gemaakt. Komen die het KNMI niet zo goed uit, bijvoorbeeld omdat er minder uitstoot te zien is? Het KNMI heeft ook de temperatuurcijfers uit vroegere jaren naar beneden bijgesteld, vooral voor warme dagen. Google maar eens op "verdwenen hittegolven". En dan nu maar steeds roepen dat we veel warmterecords hebben, en meer hittegolven dan vroeger. Zonder de aanpassingen zou dat niet het geval zijn. De weerstations rondom Nederland, zoals Aken en Brussel, vertonen dat effect ook niet.