Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ciska Spikker gekozen als clustervertegenwoordiger Omgevingsraad Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1321 
|
 dichtbij.nl Editie Haarlemmermeer 
hv_overig_2692.jpeg

Door de Dichtbijredactie, Renée Heijmans (Witte Weekblad)

BADHOEVEDORP - De Omgevingsraad Schiphol (ORS) werd donderdag 29 januari officieel geïnstalleerd door staatssecretaris Mansveld. De ORS is het podium waar alle vraagstukken, belangen en partijen rond de ontwikkeling van Schiphol en omgeving bij elkaar komen.

Door middel van een ingewikkeld kiessysteem zijn er tien clustervertegenwoordigers gekozen, die ieder een aanspreekpunt zijn voor bewoners voor een bepaald gebied onder een start- of landingsbaan van Schiphol. Eén van die clustervertegenwoordigers is Ciska Spikker uit Badhoevedorp.

Als lid van de Dorpsraad Badhoevedorp houdt zij zich al jaren bezig met het dossier Schiphol en nu dan als clustervertegenwoordiger buitengebied voor de Zwanenburgbaan. 'Het proefdraaien is al vele jaren een punt van discussie tussen bewoners en Schiphol. Vooral het zuidelijk deel van Badhoevedorp, maar ook Nieuwe Meer en Amsterdam-West, hebben hier last van, omdat er een proefdraai-locatie aan de Schipholweg ligt.' Daarnaast heeft hetzelfde gebied geluidsoverlast van startende vliegtuigen vanaf de Aalsmeer-, Kaag- en Zwanenburgbaan.

Grondgeluid is nog steeds niet opgenomen in de wet. 'Volgens deskundigen 'bestaat' grondgeluid niet; het is een zeer laag frequent geluid dat lastig te meten is. In Hoofddorp Noord bij de Polderbaan wordt inmiddels wel gemeten en het is tijd om dit voor de andere gebieden ook te regelen.'

Een ander punt van zorg is het ultrafijn stof. Recent heeft Mansveld RIVM opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de gezondheidsrisico's voor omwonenden van het ultrafijn stof door luchtverkeer. 'Dat juichen we toe. Eigenlijk wordt hiermee bevestigd wat we al jaren weten.'

Spikker maakt, samen met de andere clustervertegenwoordigers deel uit van het Regioforum, de plek waar partijen bij elkaar komen om elkaar te informeren en om de dialoog aan te gaan over de ontwikkelingen in de omgeving van Schiphol.

De ORS is de opvolger van de CROS (Commissie Regionaal Overleg Schip[hol), een onafhankelijk overleg- en adviesorgaan waarin bewoners, luchthaven en regionale en lokale overheden zitting hadden. De vele tegenstrijdige wensen binnen de CROS leidden in 2006 tot de Alderstafel, die naar alle belangen moest kijken in de regio Schiphol. Met als resultaat het Aldersakkoord dat van kracht is tot en met 2020. Met de ORS is nu een nieuw overleg orgaan ingesteld waarin naast de overheden, de luchtvaartsector en bewoners ook Milieufederatie en het VNO/NCW zijn toegetreden.

Bekijk bericht op "dichtbij.nl Editie Haarlemmermeer"

Reacties op dit bericht