Platform Vlieghinder Kennemerland
 

CDA en PvdA Teylingen willen hoeveelheid ultrafijnstof gaan meten

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 329 
|
 leidschdagblad.nl 
roetend_vliegtuig.jpg
Vliegtuigwalm nabij luchthaven
Credit: Danny Walsh

Door Sjaak Smakman

TEYLINGEN - CDA en PvdA in Teylingen willen dat de gemeente behalve de geluidsoverlast van Schiphol ook de hoeveelheid ultrafijnstof gaat meten die onder meer via vliegtuigen in Teylingen neerslaat.
De gemeente laat al een paar jaar het geluid van stijgende en dalende toestellen meten op vier punten in de centra van Sassenheim en Voorhout en in de Rodemolenpolder. Ook Lisse en Noordwijk meten het geluid van overkomende vliegtuigen. Hillegom en Katwijk doen dat niet. De Omgevingsdienst constateerde in 2019 vooral in Sassenheim veel geluidsoverlast en dat Warmonders last hebben van verstoorde slaap omdat de nachtvluchten recht over het dorp gaan. CDA’er Sybrinne de Vries en PvdA’er Paul Witteman willen van het college precieze gegevens hebben over hoe vaak en hoe veel de geluidsnormen de afgelopen jaren zijn overschreden. Op initiatief van het CDA nam de gemeenteraad twee jaar geleden al een motie aan waarin op de VVD na alle partijen zich uitspraken tegen verdere groei van Schiphol.

Naast de geluidsoverlast willen CDA en PvdA dat de gemeente ook gaat meten hoe het staat met de uitstoot van ultrafijnstof. De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet vorig jaar om dat structureel te gaan meten vanwege de schade die dat toebrengt aan de gezondheid. Het RIVM doet daar al jaren onderzoek naar rond Schiphol en constateerde dat ultrafijnstof inderdaad schadelijk is: basisschoolkinderen met luchtwegklachten moesten vaker medicijnen gebruiken naarmate er meer ultrafijnstof werd gemeten. Bij volwassenen werd bij hogere concentraties een afname van de longfunctie gemeten.

Op landelijk niveau is er momenteel overleg over het structureel meten van de hoeveelheid ultrafijnstof op een aantal punten. Teylingen, stellen de twee partijen in vragen aan het college, moet zich nu snel melden als gegadigde voor zo’n meetpunt. Ultrafijnstof komt behalve van vliegverkeer ook van andere bronnen, met name van wegverkeer.

Bekijk bericht op "leidschdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit onder de Kolderbaan

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Zo verknipt is dit land, dat de luchtvaartsector kan uitmaken waar er woningen kunnen (of mogen) worden gebouwd!
Zo verknipt is dit land, dat de luchtvaartsector fiat kan geven tot het bouwen van woningen in de door hun verklote omgeving onder hun voorwaarden!
En de VVD, onder wederom koning klote Rutte, heeft wederom I&W onder zijn paraplu gebracht.
Zo verknipt is dit land dat de bevolking het nog goed vind ook (op een handvol na).
Schiphol is geen verrijking, Schiphol is de oorzaak van entropie van onze omgeving.
Schiphol is de oorzaak van o.a. ziekten en de verantwoordelijken dienen te worden terechtgesteld.
Dat is wat er moet gebeuren, want van actie voeren en ik weet al niet meer, daar lacht de sector om omdat ze wordt beschermd door de Staat der Nederland.

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Inderdaad, je mag in dit land hele groepen mensen als tweederangsburger behandelen en hun leefomgeving blijvend verzieken voor ‘de economie’, van de belanghebbenden wel te verstaan.

De volgende vazal van Rutte op I&W dient zich alweer aan, ik verwacht geen enkele verbetering en voortzetting van het luchtvaartgroeibeleid.

DEN HAAG (ANP) - Het aanstaande ministerschap "vind ik een hele mooie klus", zegt VVD'er Mark Harbers over zijn voordracht als minister van Infrastructuur en Waterstaat. "Ik vind het een heel mooi departement. Ik heb van jongs af aan al belangstelling voor alles wat rijdt, vaart en vliegt. Verkeer en de bescherming tegen water, de zorg voor schoon water, dat zijn dingen die iedere Nederlander elke dag aangaan. Dus daar ga ik mijn uiterste best voor doen."

Schone lucht wordt NIET genoemd! Opmerkelijk. Ook geen belangstelling voor klimaat of geluids-hinder.

En vele domme omwonenden blijven maar op de VVD stemmen.