Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Buurt en waterschap boos om lozing vervuild water Eindhoven Airport

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 664 
|
 Eindhovens Dagblad 
tb_leefomgeving_castricum_Albertshoeve.jpg

EINDHOVEN - Waterschap De Dommel is boos op Eindhoven Airport. Nóóit meer mag de luchthaven verontreinigd water lozen op het beekje de Ekkersrijt. Het waterschap heeft bij de luchthavendirectie op maatregelen aangedrongen om herhaling te voorkomen.

Door de lozing van met glycol verontreinigd water -gebruikt bij het ijsvrij maken van vliegtuigen- stierven de afgelopen twee weken tientallen vissen: in totaal 75 kilo. Nadat de oorzaak eind vorige week duidelijk werd, plaatste het waterschap een dam in de Ekkersrijt en een ballon in de rioolbuis tussen de luchthaven en het beekje. Het vervuilde water werd weggepompt.

Bij het waterschap en de gemeente kwamen dertig klachten binnen over stank en dode vissen. Bewonersorganisaties in Acht en de Achtse Barrier reageren verontwaardigd: ,,Een grof schandaal", zegt Ben Koenen van leefbaarheidsteam Achtse Barrier. Zaterdag meldde hij de vervuiling bij de provincie. ,,Die moet hier werk van maken." Ook Willem van den Brink van het Buurtinitiatief Eindhoven-Noord is woedend: ,,Dit is het zoveelste bewijs dat Eindhoven Airport absoluut niet bezig is met het milieu en de leefbaarheid in de omgeving."

De gevolgen van de verontreiniging werden duidelijk tijdens een surveillance van het buurtpreventieteam in de Achtse Barrier. Koenen: ,,In de vijver lagen heel veel dode vissen. Wij vonden dat vreemd: er zat een groot wak in de bevroren vijver, dus zuurstofgebrek kon de oorzaak niet zijn." Toch is dat het geval: bij de afbraak van glycol wordt zuurstof aan het water onttrokken.

Het afvalwater van het vliegveld, onder meer afkomstig van het platform, wordt opgevangen in een put. Door de overvloedige neerslag en het de-icen stroomde deze put over en vond er een overstort plaats op de Ekkersrijt, verklaart het waterschap. Het waterschap is helder: ,,Die overstort is níet toegestaan."

OnderzoekenEindhoven Airport laat desgevraagd weten de uitslag van genomen watermonsters, door het waterschap én de luchthaven zelf, af te wachten. Het ijsvrij maken van het platform en de vliegtuigen is onderdeel van de milieuvergunning. Het overstorten van het afvalwater niet, aldus de luchthaven: ,,Dit betreft een incident. We onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren."

Of het waterschap juridische stappen gaat nemen, wordt nog onderzocht, aldus de woordvoerster. Ruim tien jaar geleden kreeg de Schiphol Group -waartoe ook Eindhoven Airport behoort- twee keer een dwangsom van 300.000 euro voor het lozen van met glycol vervuild water op oppervlaktewater.

Bekijk bericht op "Eindhovens Dagblad"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Thijs HHW uit Heerhugowaard

Incidentje. Moet kunnen. Ja ja...

En iedereen in Nederland moet van het aardgas af om het klimaat te redden, maar de luchtvaartsector stuurt vandaag doodleuk een 'brandbrief' naar het kabinet met de oproep om Schiphol te laten groeien, groeien, groeien. Je moet maar durven.