Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Burgers tegen vliegbasis Vredepeel willen extra onderzoek

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 477 
|
 1limburg.nl - 13-03-2020 
F35-leeuwarden.jpg
F-35 Lightning II - Leeuwarden Airport

Door Frits van Otterdijk

Werkgroep Stop Vliegbasis de Peel heeft alle gemeenten en dorpsraden in de Peelregio gevraagd om de kosten op zich te nemen voor een financieel onderzoek naar de heropening van de luchtmachtbasis Vredepeel.

Defensie wil de vliegbasis weer gaan gebruiken voor jachtvliegtuigen waaronder de F-35. Dit tot groot ongenoegen van omwonenden. Zij vrezen voor geluidsoverlast.

Kosten-baten
Om de bevolking te mobiliseren heeft de Werkgroep Stop Vliegbasis de Peel afgelopen weken informatiebijeenkomsten gehouden in Merselo en het Brabantse Deurne. De werkgroep pleit voor een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse (MKBA). Dat moet de voor- en nadelen in kaart te brengen mocht de vliegbasis weer opengaan voor straaljagers.

Grens
Daarbij wordt gekeken naar welvaart en welzijn voor omwonenden, ondernemers, organisaties, gemeenten en provincies die met de vliegbasis te maken hebben. Vredepeel ligt op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant.

Solidariteit
De MKBA zal 15.000 tot 25.000 euro kosten. De werkgroep vindt het 'uit oogpunt van solidariteit wenselijk deze kosten niet alleen te laten dragen door een aantal bezorgde inwoners, maar deze ten laste te brengen van alle burgers via de gemeentelijke begroting'.

Luchthavenbesluit
In een brief aan Venray, Boxmeer, Deurne en Gemert-Bakel doen ze een beroep op de gemeenten om een deel van die kosten in hun begroting op te nemen. De werkgroep had eerder aangedrongen bij Defensie om zelf een MKBA uit te voeren. Maar het ministerie houdt het alleen bij een Milieu Effect Rapportage (MER) die nodig is voor het Luchthavenbesluit om de vliegbasis open te stellen voor vliegtuigen.

Bekijk bericht op "1limburg.nl - 13-03-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Deze luchtmachtbasis gaat ook open om alle militaire activiteiten van vliegveld Eindhoven hier naartoe over te plaatsen.
En Eindhoven rond toeteren dat ze voorlopig niet groeien. Ze vergeten daarbij te vermelden dat de ruimte die defensie achterlaat, opgevuld gaat worden met uitbreiding van de burgerluchtvaart. Landelijk per saldo dus gewoon groei.


Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

U hoeft geluidsoverlast niet slechts te vrezen, u zult het 100% zeker krijgen!!! Weer een stuk Nederland naar de klote.

Dit is inderdaad een onderdeel van het schimmige spel van het laten samengaan van defensie-luchtvaart en burgerluchtvaart in het kader van de luchtruimherziening, die ook in andere delen van Nederland voelbaar (ik bedoel: hoorbaar) zal worden.