Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Burgemeesters Hattem, Heerde en Oldebroek halen uit naar minister: ‘Lelystad Airport is onacceptabel

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 864 
|
 destentor.nl - 28-01-2020 
Hattem,_Netherlands_-_panoramio_(3).jpg
Hattem
Credit: Ben Bender

Door Jordy Boschman

De burgemeesters van de Veluwse gemeenten Heerde, Hattem en Oldebroek maken in een gezamenlijk opiniestuk andermaal duidelijk helemaal niets te zien in Lelystad Airport. ‘Een dergelijke inbreuk op de leefomgeving van onze inwoners is voor ons niet acceptabel. We kunnen het ook niet uitleggen.’

Het opiniestuk, dat vandaag verscheen op gemeentelijke websites en in het Nederlands Dagblad, is een nieuwe aanval op de plannen van minister Cora van Nieuwenhuizen om de opening van Lelystad Airport door te drukken. Heerde, Hattem en Oldebroek liggen op de noordelijke Veluwe onder de vertrekroutes van vliegverkeer vanaf Lelystad.

‘Wij vragen ons af waarom de minister door wil gaan met de opening van een vliegveld, terwijl er tegelijkertijd drastische maatregelen worden genomen als de maximumsnelheid van 100 km/u op de snelwegen om de uitstoot van stikstof te verminderen’, schrijven Jacqueline Koops (Heerde), Toon van Asseldonk (Hattem) en Tanja Haseloop (Oldebroek).

In hun opiniestuk wijzen ze nadrukkelijk op de recente rapporten van de commissie Remkes over de stikstofproblematiek in Nederland. De luchtvaart mag alleen nog maar groeien als de uitstoot van stikstof daalt, stelde de commissie eerder deze maand.

De burgemeesters van de drie buurgemeenten (gezamenlijk goed voor ruim 50.000 inwoners) grijpen dit bericht met beide handen aan. ‘De vraag is wat belangrijker is: een goed woon- en leefklimaat voor mens, dier en plant of het belang om met het vliegtuig op vakantie te kunnen. Onze gemeentebesturen hebben in de afgelopen jaren duidelijk gemaakt dat een dergelijke inbreuk op de leefomgeving van onze inwoners voor ons niet acceptabel is. We kunnen het ook niet uitleggen aan onze inwoners, zeker niet nu blijkt dat er nog veel onduidelijk is.’

De boodschap van het trio mag duidelijk zijn: ‘Er is nog steeds grote onduidelijkheid of wij voldoende woningen kunnen bouwen, of onze boeren kunnen blijven boeren en of we voldoende werkgelegenheid in stand kunnen houden voor onze inwoners. Laten we zorgen dat onze prioriteiten helder zijn en kiezen voor het welzijn van onze gemeenschap in goed woon- en leefklimaat. Wij roepen daarom de minister op om de opening van Lelystad Airport te heroverwegen.’

Ook in de nieuwjaarstoespraken maakten de burgemeesters kortgeleden al gehakt van de Airport-plannen.

Op sociale media krijgen ze bijval van onder meer actiegroepen die al lange tijd strijden tegen het vliegveld dat vakantievluchten moet gaan overnemen van Schiphol. ‘Geweldig! Drie burgemeesters die opstaan voor volksgezondheid, leefomgeving en natuur, en Lelystad Airport een definitieve halt toeroepen. Hulde aan deze politici’, laat HoogOverijssel weten via Twitter.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 28-01-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

"Wij roepen daarom de minister op om de opening van Lelystad Airport te heroverwegen." Dat zal ze zeker doen, met resultaat dat het toch door moet gaan, want 'Schiphol mag niet op slot', en 'stilstand is achteruitgang'. En als antwoord op Remkes zal men proberen wat boeren uit te kopen. Die gronden kunnen dan aan de projectontwikkelaars (VVD!) worden doorverkocht (voor naar beneden gedrukte prijzen) om het woningtekort (mede aangezwengeld door het belastingregime) aan te pakken.

Vraag niet om heroverweging, maar om definitief AFSTEL. Uw leefomgeving zal alleen daar baat bij hebben, bij ons is die al verziekt!

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

Een moedige opstelling, maar:

BUCH BURGEMEESTERS HOUDEN DE TANDEN OP ELKAAR

Terwijl verdere groei dreigt en de Omgevingsraad disfunctioneert komen de BUCH burgemeesters hier niet verder dan het onderbrengen van hun hele regio BUCH bij Groot Amsterdam. Alle huishoudens betalen vrolijk mee via de gemeentebelastingen. Zo lijkt slim de eigen annexatie te worden betaald........................

Die hele Metropool Regio Amsterdam & Transport Autoriteit - compleet met Metropool bureau op de Zuid As onder voorzitterschap van de G.L. burgemeester Halsema - vormt een ooit slim door de sector ingericht schaduwbestuur zonder enige democratische legitimatie. Deze situatie is dermate krom dat er bij politiek en media een compleet taboe op schijnt te rusten om hier eens de nodige aandacht aan te schenken.

Het moment lijkt gekomen dat - ook op deze website - naast doorlopende media berichten
eens door het P.V.R.C. bestuur duidelijker en voortdurend op deze wantoestand wordt gewezen? Lezers en leden hebben hier langzamerhand wel recht op en wellicht kan aldus een begin worden gemaakt met het doorbreken van gesignaleerd taboe?
Geplaatst door anoniem1 uit nederland

burgermeesters van:christen unie,d66 en zelfs de vvd.
Allemaal in dit kabinet en straks allemaal voor de luchtvaart nota en groei schiphol stemmen.