Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bug in Boeing 787 kan stroom totaal laten uitvallen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1097 
|
 nos.nl 
hv_vliegtuig_3023.jpeg

De Boeing 787 Dreamliner kan zomaar neerstorten als het toestel 248 dagen achter elkaar niet wordt uitgezet. Daar waarschuwt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit voor. Door een software-bug kan de stroom zomaar uitvallen. En als dat gebeurt tijdens de landing of het opstijgen, heeft het mogelijk catastrofale gevolgen.

"Als de vier belangrijkste generatoren tegelijkertijd 248 dagen aanstaan, gaan ze in een bepaalde veiligheidsmodus, waardoor de stroom uitvalt. Het maakt dan niet uit of het vliegtuig op de grond staat of in de lucht zit", zegt de luchtvaartautoriteit.

Software-update

Boeing reageert luchtig op de kritiek. "Het gaat om een aandoening die naar voren kwam tijdens een simulatie. Het vliegtuig moet dan zo'n 8 maanden onafgebroken aanstaan en dat is in de praktijk nog niet voorgekomen."

Het Amerikaanse luchtvaartbedrijf is bezig met een software-update. In de tussentijd adviseert Boeing luchtvaartmaatschappijen de Dreamliner om de 120 dagen uit te zetten.

Eerdere mankementen

Het is overigens niet de eerste keer dat er problemen zijn met de Boeing 787. Sinds de eerste levering in 2011 stapelen de problemen elkaar op: accu's vlogen spontaan in brand, een dreamliner lekte olie en een ander exemplaar had een barst in de voorruit.

In Nederland heeft Arke drie dreamliners in gebruik, KLM moet ze nog krijgen.

Bekijk bericht op "nos.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door webbeheer uit Castricum

Nieuwe benadering van veiligheid? 'We laten het toestel neerstorten want anders gaat de generator stuk.' Sick.