Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Brits kabinet stemt in met uitbreiding van Heathrow

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1187 
|
 nrc.nl 
Brits kabinet stemt in met uitbreiding van Heathrow

Door Joost Pijpker

Brits kabinet stemt in met uitbreiding van Heathrow
Daarmee komt er een einde aan tientallen jaren van discussie over uitbreiding van het grootste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk.

De Londense luchthaven Heathrow krijgt toestemming om een derde landingsbaan aan te leggen. Dat besluit heeft het Britse kabinet dinsdag genomen, waarmee er een einde komt aan tientallen jaren van discussie over uitbreiding van het grootste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk. Transportminister Chris Grayling spreekt van een “heel belangrijke” beslissing.

Dat het Britse kabinet zou instemmen met de aanleg van een derde baan lag al in de lijn der verwachtingen. Eerder adviseerde een onderzoekscommissie opgezet door toenmalig premier Cameron ook al om Heathrow uit te breiden, in plaats van bijvoorbeeld een volkomen nieuwe luchthaven aan te leggen.

Lees ook: Die derde baan lijkt er te komen.
Heathrow zit al tijden aan zijn bovengrens: veel meer passagiers kan de luchthaven met twee landingsbanen niet afhandelen. Door uit te breiden hoopt Heathrow meer zakelijke reizigers te trekken en meer intercontinentale vluchten af te kunnen handelen. De verbouwing gaat tussen de 14 tot 18 miljard pond kosten.

Extra overlast in dichtbevolkt gebied

Probleem is dat Heathrow erg dicht tegen Londen aan ligt. Bewoners van de stad vrezen daarom voor de extra overlast die een derde baan met zich meebrengt. Bovendien moeten er twee dorpjes - Harmondsworth en Sipson - worden gesloopt om ruimte te maken voor de voor de extra landingsbaan.

London - Heathrow (LHR - EGLL) AN1572653

De keuze om Heatrow uit te breiden kan volgens onze correspondent Melle Garschagen niet los worden gezien van het naderende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Hij schreef daar maandag over:

“Sinds het besluit van Britse kiezers om uit de EU te treden heeft de uitbreiding van de hoofdstedelijke vliegvelden een extra dimensie gekregen. Het Verenigd Koninkrijk moet er alles aan doen om bedrijven te lokken.”

Veel politieke tegenstand

Voordat er kan worden begonnen met de bouw moeten de uitbreidingsplannen overigens nog wel worden goedgekeurd door Britse parlement. Ook dat kan nog een langdurig proces worden, aangezien lang niet iedereen in de Conservatieve partij van premier Theresa May een derde landingsbaan ziet zitten.

De Londense burgemeester uitte dinsdag meteen felle kritiek op het kabinetsbesluit. Hij kondigde aan door te blijven strijden voor om de derde landingsbaan te voorkomen. “Het kabinet stapt gewoon ruw over de bezwaren van veel Londense inwoners heen”, zei hij daarover tegen Reuters.

Bekijk bericht op "nrc.nl"

Reacties op dit bericht