Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Brief Son en Breugel: ‘hinder Eindhoven Airport mag niet toenemen’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 625 
|
 ed.nl 
hv_geluidshinder_2813.jpeg

Door Lukas van der Storm

SON EN BREUGEL - Eindhoven Airport mag in de toekomst alleen groeien als de uitstoot van vliegtuigen afneemt. Dat is de strekking van een brief aan ‘verkenner’ Pieter van Geel die de gemeenteraad van Son en Breugel donderdagavond bespreekt.

De Sonse raad worstelt al een tijdje met zijn rol rondom de toekomstplannen van het vliegveld. Over het standpunt zijn alle partijen het eens: groei van Eindhoven Airport is alleen bespreekbaar als de overlast afneemt. Aan de gemeenteraden van omliggende gemeenten wordt bij het uitwerken van de toekomstscenario's voor het vliegveld echter formeel niets gevraagd. Dat bracht Son er onlangs toe om dan maar ongevraagd een brief op te stellen. Die is inmiddels in concept klaar, en wordt donderdag door de raad besproken en vastgesteld.

Lees ook hier: Klachten vlieghinder Eindhoven Airport stijgen naar recordhoogte

Schoner en stiller
Die brief gaat uit van het principe dat de overlast en uitstoot naar beneden moet. ‘De gemeenteraad ziet mogelijkheden dit in de toekomst te realiseren door het schoner en stiller worden van de vliegtuigen en door een betere spreiding van vliegroutes’, staat erin. Onder die voorwaarden is groei van het vliegveld op zichzelf niet uitgesloten, wat de Sonse raad betreft. ‘De eventuele milieuwinst door stillere en schonere vliegtuigen mag voor maximaal vijftig procent worden ingevuld door meer vliegtuigbewegingen, zodat het daadwerkelijk schoner en stiller gaat worden in onze regio.’

Ook refereert de brief aan de zorgen over de rol van gemeenteraden bij de toekomstvisie van Eindhoven Airport. De regiogemeenten zijn weliswaar via de Bestse wethouder Marc van Schuppen vertegenwoordigd in de stuurgroep die zich daarover buigt, maar dat vindt de Sonse raad onvoldoende. ‘De raad is blij met de extra bijeenkomst die u heeft toegezegd voor de raadsleden, maar vindt het noodzakelijk om zijn standpunt op papier te zetten en roept andere gemeenteraden op dit ook te doen. Daarom sturen wij een afschrift van deze brief ook naar de gemeenteraden in de regio.’

Onder leiding van de door Rijk en regio aangestelde ‘verkenner’ Pieter van Geel wordt op dit moment onderzocht hoe de toekomst van Eindhoven Airport eruit moet zien. Er liggen diverse scenario's voor, van forse groei tot krimp. Komend voorjaar moet duidelijk worden welke richting het op gaat.

Bekijk bericht op "ed.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Henk Bartels uit Wintelre

Politieke uitspraken zoals 'Alleen groei bij vermindering hinder' slaan helemaal nergens op. Stillere vliegtuigen bestaan niet en zullen er NOOIT komen. Elektrisch vliegen!!!! Ja zodra alle olie is opgemaakt. Het spel dat bij Eindhoven Airport wordt gespeeld wordt al tientallen jaren bij Schiphol uitgevoerd. En wat heeft dat daar gebracht? Alleen maar groei, en een hele hoop ergernis voor de omwonenden. Dat is wat de omwonenden rondom Eindhoven Airport te wachten staat. Het circus zoals de proefcasus is een rookgordijn dat dhr. Van Geel aan het creëren is.
Ach.... de mensen willen toch vliegen en onze overheid maakt dit mogelijk. Beste manier om je belastingcenten terug te halen! Ik (omwonende) denk er serieus over om daar ook aan mee te doen. Dan elders de rust gaan opzoeken.