Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Breekpunt’ nadert voor KLM en bonden

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1022 
|
 nos.nl 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0334.jpg


Door Wessel de Jong
Verslaggever Economie

De KLM-directie wil vandaag of morgen van de vakbonden groen licht krijgen voor nieuwe bezuinigingen. "Anders wordt op een andere manier verder gepraat", zegt KLM-woordvoerder Joost Ruempol. "Het wordt spannend", zegt hij over de kans dat KLM en de gemeenschappelijke vakbonden een akkoord bereiken.

Om weerstand te kunnen bieden aan de moordende concurrentie in de luchtvaartsector wil KLM-directeur Pieter Elbers zijn plannen doorzetten. Dus met of zonder akkoord van de bonden. De komende vijf jaar wil KLM 700 miljoen euro bezuinigen en de productiviteit verhogen. Dat vereist offers van het personeel.

Swen Laarveld, de onderhandelaar van vakbond De Unie, voelt zich gechanteerd door de KLM-directie. "Ze maken ons verantwoordelijk voor de toekomst van het bedrijf." Laarveld zegt dat de directie de handtekeningen van de bonden nu wil hebben, omdat anders de raad van commissarissen het investeringsplan van de directie zou blokkeren.

Vertrekregeling

Een akkoord vandaag over een vrijwillige vertrekregeling is haalbaar, denkt Laarveld. Wel moet KLM naar zijn mening de regeling wat aantrekkelijker maken, omdat anders te weinig personeelsleden er gebruik van gaan maken. "En dan gaan we te snel door naar gedwongen ontslagen", zo vreest hij.

"Het breekpunt komt morgen", voorspelt Laarveld. Dan gaat het over de algehele versobering van de arbeidsvoorwaarden: loonmatiging en minder verlof en vakantiedagen.

Volgens de onderhandelaar biedt de KLM te weinig in ruil voor deze kostenreducties, zoals compensatie in de vorm van aandelen en een werknemerszetel in de raad van commissarissen. KLM zou daartoe bereid zijn over vijf jaar, als blijkt dat de bezuinigingen werken. Dat is voor Laarveld onacceptabel: "Zij nu de vis en wij pas over vijf jaar de boter. Morgen wordt het écht spannend."

Partner Air France gaat pas later dit jaar met de Franse bonden in gesprek over hun bezuinigingsplannen.

Bekijk bericht op "nos.nl"

Reacties op dit bericht