Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bijna 170 longartsen slaan alarm: mensen ziek door vuile lucht

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1564 
|
 ad.nl 
wp_politiek_3697.JPG

Door Adrianne de Koning & Marcia Nieuwenhuis

Bijna 170 longartsen en het Longfonds sturen vandaag een brandbrief aan de Tweede Kamer. Het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht wordt volgens hen ‘ernstig onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht. ,,Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél’’, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

,,De schade aan de longen en het hart van vuile lucht is echt enorm’’, benadrukt longarts Hans in 't Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam, die het initiatief nam tot de brandbrief. ,,Met name onder niet-rokende vrouwen zien we bijvoorbeeld een bepaald type longkanker opkomen, dat er twintig tot dertig jaar geleden niet was.’’

Longkanker
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekende dat luchtvervuiling in Nederland per jaar leidt tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnamen in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen. Luchtvervuiling bekort het leven van inwoners van Nederland met gemiddeld dertien maanden.

Kinderen hebben extra last van ongezonde lucht. Volgens het RIVM veroorzaakt luchtvervuiling in Nederland 12.400 bronchitisklachten bij kinderen. Jaarlijks hebben zij samen 500.000 dagen klachten. Het kan volgens artsen helpen als speelplaatsen niet in de buurt van wegen zijn.

4,5 miljoen dagen werk worden jaarlijks verzuimd door ge­zond­heids­pro­ble­men veroorzaakt door luchtvervuiling
De 169 longartsen

Miljarden aan verzuimkosten
4,5 miljoen dagen werk worden jaarlijks verzuimd door ge­zond­heids­pro­ble­men veroorzaakt door luchtvervuiling

De 169 longartsen
Deze ‘enorme gezondheidsschade’ is volgens de longartsen niet alleen een probleem voor de volksgezondheid. ,,4,5 miljoen dagen werk worden jaarlijks verzuimd door gezondheidsproblemen veroorzaakt door luchtvervuiling. De directe en indirecte kosten lopen in de miljarden.’’

Donderdag spreekt de Tweede Kamer over luchtvervuiling in Nederland. ,,Wij roepen u op om dan maatregelen te nemen, die de lucht in Nederland echt gezond maken’’, luidt het verzoek aan de parlementariërs. Daarbij denken de artsen aan het terugdringen van vervuilende scooters, diesels, houtkachels, vrachtverkeer, kolencentrales en intensieve veehouderij.

Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Het RIVM zegt niks over het komende onderzoek onder 200 kinderen die rond Schiphol wonen. Dit als een vervolgonderzoek op het eerdere onderzoek dat ongezond hoge concentraties (ultra) fijnstof op en rond Schiphol. Weer zo'n misleidende vorm van informatievoorziening waar, nu het RIVM Schiphol bewust niet noemt. En nu ik het toch over het komende onderzoek van het RIVM heb, waarom worden niet de medewerkers op Schiphol niet onderzocht? Zij zijn de mensen die dagelijks aan een overdosis (ultra) fijnstof worden bloot gesteld.
Aan het einde van het artikel wordt een partij ongezonde situaties genoemd en ja u raadt het al, daar staat Schiphol niet tussen. Ra ra hoe kan dit? Zijn deze longartsen op dit punt wel bekwaam genoeg?

Geplaatst door Kleverlaan uit Wijk aan zee

Gelukkig trekken nu de ervaringsdeskundigen aan de bel. Onvoorstelbaar dat ze de luchtvaart weer vergeten...........

Geplaatst door anoniem1