Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bij minder geluid Schiphol niet meteen minder last

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 740 
|
 parool.nl 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Lezersbrief - Volgens geluidsdeskundige Chris Nierop is de geluidsnormering van Schiphol niet meer representatief voor de beoordeling van hinder en schade voor de volksgezondheid.

De reisbranche wil in de randen van de nacht kunnen vliegen. En samen met het openstellen van de luchthaven Lelystad zou Schiphol gematigd kunnen groeien en gelijktijdig de overlast verminderen. Het lijkt een win-winsituatie, maar dat is toch een wat boude veronderstelling.

Piekgeluidsniveaus
De huidige beoordeling van hinder en schade voor de volksgezondheid wordt gebaseerd op een jaargemiddelde geluidsnormering. Met de huidige aantallen vliegbewegingen is deze norm eigenlijk niet meer representatief, maar bepalen de aantallen met de daarbij optredende piekgeluidsniveaus de slaap- en concentratieverstoring, spraakverstaanbaarheid en mogelijke schade aan de volksgezondheid. Door toename daarvan zullen de nadelige gevolgen alleen maar groeien, en met name in de randen van de nacht leiden tot ernstige slaapverstoring, psychische klachten en invloed op schoolprestaties bij kinderen.

De minister pleit ervoor een eventuele geluidswinst voor de helft toe te rekenen naar de groei van Schiphol.

Een afname in het jaargemiddelde geluidsniveau door inzet van stillere vliegtuigen met bijvoorbeeld 2 decibel zal geen merkbare verbetering in de ervaren hinder opleveren. Pas bij een verlaging van 5 decibel of meer wordt een enigszins significante verbetering ervaren.

Geluidsboekhouding
Een toekenning van 1 decibel geluidsvermindering aan groei betekent een mogelijke toename in vluchten met circa 10 procent. Meer vluchten, meer piekgeluiden, waardoor de hinder en schade voor de volksgezondheid aanmerkelijk worden vergroot, terwijl de afname in geluidsniveau niet als verbetering ervaren wordt.

De praktijk is weerbarstiger dan de geluidsboekhouding. Maar probeer dat de reisbranche en de minister maar eens aan hun verstand te peuteren.

Chris Nierop, geluidsdeskundige, Amsterdam

Bekijk bericht op "parool.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Dit komt door de definitie van lden met de te hoge normering voor het totaal volume aan geluid (58 dB(A) = 35 Ke), voortkomend uit de oude Ke-maat, waarbij de eerste 65 db(A) niet werd meegeteld. Een knap staaltje van list en bedrog, waar iedereen instonk!

Meer details op: https://liegenenbedriegen.webnode.be

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Dat zeggen wij als omwonenden al jaren. Goed dat een geluidsdeskundige het nu ook zegt. Dat er maar veel meer mogen volgen.

Geplaatst door Frans uit Assendelft