Bij krimp Schiphol grote gevolgen voor KLM

De kosten per stoel vliegen omhoog en de opbrengsten omlaag
Door Yteke de Jong
AMSTELVEEN - Krimp van Schiphol kan ertoe leiden dat KLM het niet overleeft. Dat zegt Pieter Cornelisse, hoofd mainportstrategie, in een toelichting op de zomerdienstregeling van de luchtvaartmaatschappij.
Het routenetwerk is dynamisch, afhankelijk van de marktvraag en wordt gedragen door de eigen markt, maar ook door elders uit Europa passagiers op te halen die op Schiphol overstappen op de intercontinentale vluchten.
In politiek Den Haag zijn een aantal partijen ervan overtuigd dat het directe bestemmingennetwerk ook in stand gehouden kan worden met de helft van het aantal vliegbewegingen op Schiphol.
Dat zal KLM moeilijk kunnen overleven, zegt Cornelisse. „Als we ons alleen op de lokale markt zouden richten, dan houden we maar iets van acht verre bestemmingen over, zoals Caribisch Nederland. Dan zouden we maar vijftien vliegtuigen nodig hebben. Dit is echter volstrekt niet rendabel, omdat alles in transport draait om schaalvoordelen. Er ontstaat dan een zogeheten ’schaar’: de kosten per stoel vliegen omhoog en de opbrengsten omlaag, omdat de zakelijke markt grotendeels komt te vervallen.”
KLM werkt met een zogeheten ’blokkensysteem’, waarbij vluchten vanuit heel Europa in de ochtend aan elkaar geknoopt worden en dan vaak aansluiten op Noord-Atlantische vluchten. In de middag en avond is dat richting Azië. Door de spreiding van de intercontinentale vluchten wordt de dure infrastructuur van Schiphol zo optimaal mogelijk gebruikt.
Tegenstanders van luchtvaart stellen dat ze geen last willen hebben van mensen die van Chicago naar Poznan onderweg zijn via Amsterdam. Maar dankzij deze passagiers kan de Nederlander wel rechtstreeks naar Chicago en Poznan vliegen.
Wetsvoorstel
Onlangs werd een wetsvoorstel ingediend om Schiphol terug te brengen naar 400.000 vliegbewegingen, waar dat nu nog 500.000 is. KLM gebruikt ongeveer 60 procent van de capaciteit van de luchthaven. Cornelisse verwacht dat KLM meer dan evenredig in zal moeten leveren, mocht dit werkelijkheid worden. Want een krimp heeft enorme juridische implicaties, omdat de routes worden bepaald op basis van bilaterale luchtvaartverdragen. „Dan kun je vergelding krijgen, bijvoorbeeld in hogere prijzen van overvliegen of het intrekken van landingsrechten. Elke bestemming die verdwijnt, maakt dat een veelvoud van andere bestemmingen niet meer uitgevoerd kan worden.”
Als KLM bijvoorbeeld een aankomst in de ochtend moet schrappen, pikt Lufthansa deze passagiers op.
Zo ontstaat een verschraling van het netwerk, omdat de reiziger een langere overstaptijd heeft in Amsterdam en deze vlucht dus minder goed wordt verkocht vergeleken met de concurrenten.
Cornelisse: „Als men Schiphol zwaar wil laten krimpen dan kun je het opgebouwde netwerk van 167 routes in één seizoen kapot maken. Dan ben je in één keer weg en duiken andere partijen erin, want de vraag naar reizen zal blijven.”
Redactie vlieghinder.nl.
Hier de reactie op de site van SchipholWatch.
Geplaatst door Ed uit Oegstgeest