Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bewoners willen ook onderzoek ultrafijnstof onder uitvliegroutes Schiphol

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 717 
|
 NHD 
1280px-Emirates_b777-300er_a6-ebm_arp1.jpg

Het onderzoek naar ultrafijnstof van Schiphol moet worden uitgebreid naar de gebieden onder de aan- en uitvliegroutes.

Dat eist de bewonersdelegatie in het Schipholoverleg. Dat grotere gebied zou zelfs tot buiten de geluidscontouren moeten gaan, dus ver weg vanaf de luchthaven.

De bewoners reageren op het tussentijdse rapport van het Rivm. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft een onderzoek uitgevoerd bij drie basisscholen in Badhoevedorp en Aalsmeer, bij proefpersonen pal naast de startbaan en er zijn metingen gedaan op tien plaatsen rond de luchthaven.

Aan de zuidkant van de Polderbaan werd op 400 meter van de startbaan de hoogste concentratie ultrafijnstof gemeten: bijna drie keer zoveel als in het dorp Vijfhuizen dat op 1,9 kilometer van de Polderbaan ligt. In Vijfhuizen is een kwart van het ultrafijnstof afkomstig van het vliegverkeer en de rest van vooral het autoverkeer. Bij de startbaan zelf komt driekwart uit de motoren van de vliegtuigen. Bij Oude Meer, Amstelveen en Osdorp is bijna de helft afkomstig van vliegtuigen en in plaatsen als Aalsmeer, Hoofddorp en Spaarnwoude is dat nog maar een kwart.

Model


„Er was al een rekenmodel en dat hebben we nu aangepast. Klimmende en dalende vliegtuigen dicht bij Schiphol dragen meer bij dan eerder gedacht. Ook is de bijdrage van taxiënde toestellen aanzienlijk is. In het nieuwe rekenmodel staan de concentraties tot 15 kilometer afstand. Die gegevens leggen we de komende twee jaar naast het langdurig gezondheidsonderzoek. Nieuwe metingen onder de routes zijn niet nodig”, reageert het Rivm.

De bewonersdelegatie is geschrokken dat blootstelling aan ultrafijnstof ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid, met name voor kinderen. „Tel daarbij de geluidhinder en het gevaar op ongelukken: dan mag Schiphol niet verder groeien.”

Bekijk bericht op "NHD"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Janna uit Amsterdam osdorp

Wel nodig, Rivm! Als bewoners onder 2 uitvliegroutes zou ik graag nieuwe metingen hier willen zien! Tel hierbij de geluidshinder op met noorden-, oostenwind op dan wordt de totale belasting voor de bewoners duidelijk! Dan vergeet ik nog de slaapverstoringen...
Woongenot? Compleet afwezig.