Bewoners verder van Schiphol tellen niet mee voor inspectie: ’We zijn tweederangs burgers’

Bewoners die buiten de geluidscontouren van Schiphol wonen, zijn geen belanghebbenden. Zij kunnen dan ook niet klagen, zo stelt de inspectie.
„Hiermee verklaart de inspectie ons tot tweederangs burgers”, reageert een woedende Its van der Es. Deze bewoner uit Baarn strijdt al lange tijd tegen de toegenomen herrie van de vliegtuigen.
„Het is schandalig dat de inspectie deze afwijzing onderbouwt door te stellen dat er anders honderdduizenden, zo niet miljoenen mensen aanspraak kunnen maken op handhaving. Wij mogen dus wel last ondervinden, maar hoeven niet beschermd te worden tegen gezondheids-, milieu- en klimaatschade.’’
Drukker
Dat het steeds drukker is geworden op Schiphol, merken niet alleen de bewoners pal rond de luchthaven, maar ook op verdere afstand onder de aanvliegroutes.
Zo kwamen al steeds vaker klachten uit plaatsen als Bergen, Gouda, Utrecht en Baarn. Van der Es diende in oktober bij de inspectie Leefomgeving en Transport twee verzoeken in om handhavend op te treden, ofwel in te grijpen.
Zo is afgesproken dat er maximaal 500.000 vliegbewegingen mogen zijn tot eind 2020, maar daarbij worden de zakenvliegtuigen waarvoor tickets verkocht worden, niet meegeteld. Onterecht, meent de bewoner van Baarn omdat deze vliegbewegingen ook moeten worden meegeteld op grond van de afgesproken definitie van handelsverkeer.
Systeem
Het andere strijdpunt gaat om overschrijdingen van de grenswaarden voor geluidsbelasting in zes handhavingspunten in het gebruiksjaar 2016. Zo werd meer gevlogen over het Amsterdamse Bos, Oosteinde, Uithoorn en Rijsenhout. In de nacht kwamen te veel toestellen over Kudelstaart en Aalsmeerderbrug.
De inspectie grijpt echter niet in, omdat de overschrijdingen het gevolg zijn van het nieuwe systeem van voorkeursbanen, waarbij de Kaagbaan en Polderbaan zo veel mogelijk worden ingezet. Dit systeem is alleen nog niet in een wet vastgelegd.
De strijd die Van der Es voert, leidde al tot enkele rechtszaken en debatten in de Tweede Kamer. De inspectie heeft nu uitspraak gedaan op de bezwaarschriften die hij had ingediend op de weigering om in te grijpen.
Miljoenen
Daarbij gaat de inspectie niet meer in op zijn bezwaarschriften, maar wordt alles gegooid op het feit dat Van der Es niet ontvankelijk is. Belanghebbenden zijn volgens de inspecteur die mensen die binnen de wettelijk vastgelegde 48 dB-contour wonen. Mensen op verdere afstand ondervinden immers minder overlast.
„De luchtwegen strekken zich uit over grote delen van Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Dan gaat het om honderdduizenden zo niet miljoenen woningen in Nederland”, stelt de inspecteur. Op die schaal is het volgens hem eerder een zaak voor de politiek.
Vanwege het toegenomen vliegverkeer is Heiloo inmiddels binnen de 48 dB geluidscontour komen te liggen en willen inwoners van die gemeente lid worden van de Omgevingsraad Schiphol. Baarn kan om die reden geen lid worden. Van der Es is met enkele bewoners inmiddels het Actiecomité Vlieghinder Baarn begonnen. Bekijk bericht op "Haarlems dagblad"
Geplaatst door anoniem1
Klopt wel dat bewoners in de buitengebieden een enorme stijging van de overlast hebben gezien het afgelopen jaar. Ik woon zelf ook in een "buitengebied" dat om onbegrijpelijke redenen nog steeds buiten de geluids contour ligt. Misschien geluidscontour van 10 jaar geleden.
De overlast in de buitengebieden is ook zeker te vergelijken met de overlast dichterbij Schiphol en in sommige gevallen misschien nog wel erger. Dan ook nog de berekeningen die totaal geen recht doen aan de werkelijkheid,zoals ook weer bleek bij lelystad.
Aantal klagers bij bas is afgelopen 12 maanden geexplodeert. Het is echt een trend breuk. Toch is Schiphol al aan het praten over hoe alle geluidswinst om te zetten in extra vluchten.
Welke geluidswinst???
Schiphol heel slecht voorbeeld voor nederlanders. Leert men liegen en bedriegen,gaat op gegeven moment in de hele maatschappij doorwerken. Is einde voor Nederland want dat dingen hier goed geregeld zijn en afspraken worden nagekomen was juist een van onze sterke punten. Helemaal niks meer vanover. Bananen republiek daar waar het Schiphol betreft.